Wetenschap legt relatie slavernij tot natievorming
06 Jun 2013, 10:00
foto


Een nieuwe benadering vinden in de beleving van vrije en onvrije migraties en hun invloed op de samenleving. Met dat doel voor ogen is vanmorgen een vijfdaagse conferentie begonnen over historische feiten, van de slavernij tot het nationalisme en transnationalisme.

Het seminar 'Legacy of Slavery and Indentured Labour' in hotel Stardust staat in het teken van de lustrumviering van 150 jaar afschaffing van de slavernij, 140 jaar herdenking Hindostaanse immigratie en 160 jaar herdenking Chinese immigratie in Suriname.

Deze drie lustrumvieringen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden, hoewel het om drie aparte gebeurtenissen gaat, zegt historicus Maurits Hassankhan. Hij is hoofdcoördinator van de conferentie. Waar het om gaat is onvrije arbeid in de koloniale tijd.

Wetenschappelijke kennis opdoen
De participanten zullen niet alleen terugblikken, maar ook vooruit kijken. Migratie gekoppeld aan transnationalisme, vraagstukken over identiteit, integratieprocessen en diaspora, zullen gedurende de komende dagen uitgebreid worden besproken. In de paneldiscussies staan op de agenda multiculturele samenleving, nationalisme, erfenissen slaven- en contractarbeid.

De bedoeling is dat de deelnemers wetenschappelijke kennis opdoen en daarmee kunnen bijdragen aan de wetenschapsbeoefening en oplossingen kunnen aandragen voor bepaalde maatschappelijke vraagstukken. Er zijn 100 inleidingen, 22 van Surinamers en 78 van buitenlanders. Naast de inleiders zijn er 70 toehoorders, waarvan het grootste deel uit Suriname. Hassankhan zegt dat een deel van de inleidingen zal worden gebundeld en gepubliceerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May