Immigratie weerspiegelt culturele eenheid
06 Jun 2013, 02:00
foto
De Parbo Brassband heeft veel bewondering geoogst. (Foto: Edward Troon)


Het zweet glimt op de donkergekleurde lichamen. De goudkleurige dhoti’s en roodgouden pāgri’s op het hoofd, schitteren als de beloofde de gouden toekomst aan de Brits-Indische contractarbeiders. Parbo Brassband laat zich van zijn beste zijde zien: Eek baap ke do do beti...Chaman me rahen ki birana.... en dan dyugu dyugu. De culturele eenheid en saamhorigheid vibreert door eenieder op het Onafhankelijkheidsplein.

Als ook marronjongeren het podium opgaan en tonen hoe hun voorouders al op de schepen hun krachten moesten geven, is de omslag van de viering van 140 jaar Hindostaanse immigratie gedaan. Op het plein wachten de ‘drakenjongens’ nog op hun beurt.

Nieuwe toekomst
Enorme menigten hebben de regen keer op keer getrotseerd. De paraplu’s waren ook meegenomen. Niets zou de pret drukken, ook al liet de ‘Lalla Rookh’ wel op zich wachten. En was ‘het schip’ in zicht, dan kwam de regen met bakken naar beneden, zegen voor het nieuwe land, een nieuwe toekomst?

Getogen in helder witte dhoti’s, kurta’s en pāgri stappen de ‘Brits-Indische immigranten’ aan wal. De vrouwen brengen de sari, lāngha (lange rok) en de orni die hun gelaat geheel verhult. De witte kleding en het ‘schoongewassen’ land, een nieuw begin? Niemand let op de plassen en de modder die de regen heeft achtergelaten. Enthousiast begeleidt de menigte de nieuwe landgenoten naar het plein, waar ook de prachtig getooide praalwagens zijn gearriveerd.

Culturele integratie
De geur van barra’s en phulāri’s vermengt zich met die van de barbecue. Maar ook de bami en saoto laten zich goed smaken. De dapla vult de bongo aan, het wordt een spel van vraag en antwoord. Dan klinkt ook de remix versie van Gangnam style. ‘Gandhi’ kan zich niet langer stil houden op de praalwagen en geeft een staaltje van zijn danstalent; culturele integratie?

En als bij het vallen van de avond president Desi Bouterse opmerkt dat de viering van 140 jaar Hindostaanse Immigratie een andere is dan de voorgaande, krijgt multi-culturele eenheid een gezicht. Eenheid, natievorming, bewustwording, ontwikkelingsvisie, somt de president op om aan te geven wat hij bedoelt. Er is geen plaats voor politiek gemopper op het plein, er is alleen ruimte voor de beleving van het verworvene, ...culturele eenheid.
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May