Eerbetoon aan Lachmon en Pengel
05 Jun 2013, 13:25
foto
VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi legt een krans bij het standbeeld van oud-premier en NPS-voorzitter Johan Adolf Pengel. (Foto: Edward Troon)


De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) heeft samen met de Nationale Partij Suriname (NPS) hulde betoond aan de markante politici Jagernath Lachmon en Johan Adolf Pengel. Lachmon heeft als oprichter en voorzitter van de VHP ruim vijftig jaar zijn stempel gedrukt op de samenleving. Hij heeft samen met de toenmalige NPS-voorzitter Pengel de bevolkingsgroepen dichter bij elkaar gebracht, zei voorzitter Chandrikapersad Santokhi vanmiddag op het Onafhankelijkheidsplein.

Bij het eerbetoon waren ook betrokken de overige partijen uit het Nieuw Front en de politieke partij DOE. Secretaris Paul Brandon benadrukte de rol die de immigranten uit Brits-Indië hebben vervuld in de historie van het land. Hij wees er op dat de nakomelingen van de contractarbeiders in alle segmenten van de samenleving aanwezig zijn. Hij riep op tot verdere integratie.

Surinaamse droom realiseren
Winston Jessurun, voorzitter van DA91, zegt liever niet te praten van herdenking, maar viering. Voor hem heeft herdenking een negatieve connotatie. Hij haalde aan dat de nakomelingen van de Indiase immigranten een dikke vinger in de pap hebben in het staatsbestel en de economie van het land. Hij bracht niet alleen hulde aan Pengel en Lachmon maar ook aan de huidige generatie die een grote bijdrage levert aan de ontwikkeling van het land. Hij dankte allen die noeste arbeid hebben geleverd en vindt dat er voortgebouwd moet worden op het nalatenschap om de Surinaamse droom te realiseren.

Santokhi bleef eveneens stilstaan bij de diaspora die ontstaan is door de komst van de contractarbeiders naar Suriname. Een van de speerpunten van het beleid van de VHP is om de mensen in diaspora te betrekken bij de ontwikkeling van het land. De VHP-voorzitter dankte Lachmon en Pengel voor hun rol in de geschiedenis van het land. Hij riep op om meer nadruk te leggen op de aspecten die de verschillende bevolkingsgroepen binden. Later op de middag neemt de VHP ook deel aan de nationale herdenking van 140 jaar Hindostaanse immigratie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May