Lackin zal amnestievraagstuk bespreken met OAS-topman
04 Jun 2013, 05:00
foto


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken woont de 43ste algemene ledenvergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) in Guatemala bij. Deze bijeenkomst begint vandaag. Lackin zegt aan Starnieuws dat hij ook bilaterale gesprekken zal voeren, onder andere met secretaris-generaal José Miguel Insulza. Daar komt ook aan de orde de bijdrage die de OAS kan leveren aan het proces rond de waarheidscommissie over de 8 decembermoorden.

Lackin deelt mee dat eind deze maand een bijeenkomst wordt gehouden met alle betrokken groepen en maatschappelijke organisaties. Ook een delegatie van de OAS zal aanwezig zijn bij deze conferentie. Bij de organisatie zijn betrokken, Buitenlandse Zaken, De Nationale Assemblee en het ministerie van Justitie & Politie. "Het ligt in de bedoeling om diepgaand van gedachten te wisselen over de wijze waarop dit vraagstuk zal worden aangepakt", zegt Lackin.

De bewindsman wijst erop dat de OAS hulp heeft toegezegd bij dit proces. Een oriëntatiemissie van ambassadeur Edgardo Reis en Katalina Montana is in juli van het vorige jaar uitgevoerd in Suriname namens de OAS. De twee personen met veel ervaring hebben aftastende gesprekken gevoerd met verschillende partijen. De conclusie van deze missie is dat partijen lijnrecht tegenover elkaar stonden. De amnestiewet is in april 2012 aangenomen. Daarna is er niet veel gebeurd rond deze kwestie. Het Hof van Justitie heeft de vervolging geschorst in afwachting van het Constitutioneel Hof dat nog moet worden ingesteld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May