Rotterdam krijgt slavernijmonument
04 Jun 2013, 07:00
foto


Op 16 juni wordt in het Lloydkwartier in Rotterdam een slavernijmonument onthuld. Op een grasveld naast het Scheepvaart- & Transportcollege verschijnt een kunstwerk van negen bij vijf meter, dat is opgetrokken uit verschillende soorten staal. De onthulling vindt plaats in het kader van de herdenking van de afschaffing van de slavernij, dit jaar 150 jaar geleden.

Het monument is gemaakt in opdracht van de gemeente Rotterdam door de van oorsprong Kaapverdiaanse beeldend kunstenaar Alex da Silva. Volgens Da Silva symboliseert zijn kunstwerk niet alleen een terugblik naar het slavernijverleden, maar verwijst het ook naar het Rotterdam van nu met duizenden nazaten. De kunstenaar vertelt ook dat het monument behalve angst en wanhoop tegelijkertijd hoop en trots uitbeeldt.

Monument belangrijk
PvdA-raadslid Peggy Wijntuin geldt als de drijvende kracht achter het Rotterdamse slavernijmonument. Twee jaar geleden wist ze het gemeentebestuur te overtuigen van de betekenis ervan voor de huidige generaties Rotterdammers.
Wijntuin, tevens beschermvrouwe van Keti Koti Rotterdam, hecht grote waarde aan een monument in haar gemeente, naast het nationale monument in het Amsterdamse Oosterpark. Ze wijst erop dat ongeveer 80 duizend afstammelingen van slaven in Suriname, op de Antillen of de Kaapverdische Eilanden tegenwoordig in Rotterdam wonen.

Voorafgaand aan de onthulling van het kunstwerk wordt een minuut stilte in acht genomen en brengen de aanwezigen een plengoffer. Een van de sprekers tijdens het programma is Ronald Plasterk, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Ook zijn er optredens van zangeres Izaline Calister, Bianca van Deursen en Caribbean Combo.

Diederik Samwel
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May