Kapitein Amoida woont zitting Hof Costa Rica tóch bij
02 Jun 2013, 08:00
foto
Granman Belfon Aboikonie deelt officieel mee dat hoofdkapitein Albert Aboikonie niet namens de Saramaccaanse gemeenschap is afgevaardigd,, maar deel uitmaakt van de regeringsdelegatie.


Kapitein Peter Amoida van Asidonhopo is tóch nog geweest naar de zitting van het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens, gevestigd in Costa Rica. Op 28 mei was er een bijeenkomst wat de stand van zaken is rond de uitvoering van het Saamaka-vonnis. Amoida is samen met Henk Finisi voorgedragen door het grootopperhoofd der Saramaccaners, Belfon Aboikonie. In plaats van Amoida werd hoofdkapitein Albert Aboikonie in de delegatie opgenomen.

President Desi Bouterse schreef de granman dat de periode van accreditatie bij het Hof op 10 mei was gesteld. Hij kreeg de namen van de granman een dag later dan afgesproken was. Juist omdat de president in harmonie de delegatie wilde sturen naar Costa Rica, had hij ingestemd om een 'krutu' met de gezagsdragers van de Saramaccaanse stam, op kosten van de Staat te beleggen in Hotel Best Western. Ook de reis- en verblijfkosten zouden voor rekening van de Staat zijn.

Zwart op wit
De 'krutu' op 9 mei in Best Western mislukte door grote meningsverschillen binnen de stam. Op 7 mei was er een bijeenkomst geweest met president Bouterse en een delegatie onder leiding van de granman, waar afgesproken werd dat de 'krutu' zou worden belegd in Paramaribo. De granman heeft steeds te kennen gegeven dat zijn hoofdkapitein Albert Aboikonie, zijn jongere broer, niet namens de Saramaccaanse stam mocht afreizen naar Costa Rica. Hij vindt dat de hoofdkapitein niet de belangen van de stam maar van de staat behartigt. Hij is ook beleidsadviseur van Regionale Ontwikkeling.

De granman en Amoida tonen aan Starnieuws een verklaring, waarin duidelijk staat aangegeven dat niet Albert Aboikonie, maar Amoida opgenomen dient te worden in de delegatie. Uiteindelijk is Amoida op eigen kosten tóch naar Costa Rica afgereisd. "Ik heb de hele zitting mogen bijwonen. En ik heb meegemaakt hoe hoofdkapitein Albert tekeer is gegaan tijdens de zitting dat hij de granman niet heeft bedreigd", zegt Amoida. Hij merkt op dat er diverse getuigen erbij waren toen hij zei dat hij ervoor zal zorgen dat de president maatregelen zal treffen tegen de granman. Hij zou zijn 'granmanschap' zelfs verliezen. In elk geval is het besluit van de granman gerespecteerd door het Hof en mocht ik de zitting bijwonen. Overigens zijn na 11 mei nog veranderingen aangebracht in de delegatie van de regering", toont Amoida aan. De granman hoopt dat nu met voortvarendheid gewerkt zal worden aan de uitvoering van het vonnis, dat vijf jaar geleden is uitgesproken. De einddatum van ultimo 2014 moet worden gehaald.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May