Ontmoedigen van roken kan miljoenen levens redden
30 May 2013, 20:30
foto


(Aangeboden)

Het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten in Suriname heeft in verband met Wereld anti-tabaksdag morgen, een verklaring uitgegeven over de gevaren van roken. De organisatie roept op tot een uniform verbod in alle landen op het adverteren van tabak en strengere wetgeving op roken op publieke plaatsen. Ook agressiever en systematisch onderwijs en hogere belastingen op sigaretten zullen volgens het kerkgenootschap jaarlijks miljoenen levens redden.

Het roken van sigaretten is één van de grootste doodsoorzaken in de wereld die vermeden kan worden. Eén van de belangrijkste ethische opvattingen van de meeste, zo niet alle, samenlevingen is dat voorkomen beter is dan genezen. Wanneer het op roken aankomt, worden de meeste landen geconfronteerd met een ethische tegenstrijdigheid; hoewel er vele decennia van onderzoek, onbetwistbaar bewijs hebben opgeleverd die de gevaren van roken ondersteunen, bloeit de tabak industrie nog steeds. Vaak genoeg met stilzwijgende of openlijke ondersteuning van de overheid.

De ethiek van het roken wordt nog ernstiger door alarmerende onthullingen over sterfgevallen door kanker en andere gezondheidsrisico's, veroorzaakt door mee roken. Langer dan een eeuw waarschuwt de Zevende dags Adventisten kerk wereldwijd haar jeugd en de gemeenschap voor de verslavende -en gezondheidsvernietigende werking van het roken van tabak.

Wij geloven dat de ethiek van voorkoming een uniform verbod vereist in alle landen op het adverteren van tabak, strengere wetgeving die het roken verbiedt op publieke plaatsen, agressiever en systematisch openbaar onderwijs en aanzienlijk hogere belastingen op sigaretten. Deze maatregelen zouden per jaar miljoenen levens kunnen redden.

Het Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten in Suriname,
Mw.Nathalie Hofwijks-Powel B.A
Gezondheidsleider
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May