Centrale Bank: Valuta interventies zijn normaal
29 May 2013, 18:30
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft “zonder discriminatie” valuta aan algemene banken verstrekt, opdat deze hun betalingen in de lopende sfeer van de betalingsbalans konden verrichten. Echter heeft de moederbank de banken met klem erop gewezen dat er niet moet worden meegewerkt aan verkoop van vreemde valuta voor speculatieve doeleinden.

In een persbericht informeert de Centrale bank dat de valuta-interventies die zijn heeft gepleegd, niet ongebruikelijk zijn. Valuta-interventies ondersteunen de wisselkoers, schrijft de bank. “Op de wisselkoers kan zowel opwaartse als neerwaartse druk ontstaan.”

Hoge exportinkomsten hebben de waarde van de Surinaamse dollar versterkt. “Door toe te staan dat buffers in de vorm van deviezenreserves zich ruimschoots konden vormen, heeft de CBvS de wisselkoers stabiel weten te houden.”

Gladstrijken marktplooien
In tijden van verminderde instroom van deviezen, brengt de bank vreemde valuta in de markt om waardevermindering van de wisselkoers te voorkomen. De Centrale bank spreekt over seizoensgebonden factoren die de deviezenstroom beïnvloeden. Zo zouden de exportopbrengsten uit de mijnbouw in de maanden januari tot april relatief laag zijn.

Gedurende dezelfde periode zijn de overheidsuitgaven ook veel groter dan de overheidsinkomsten. Deze factoren maken dat de vraag naar valuta groter wordt dan het aanbod, legt de bank uit. “Om de valutamarkt in evenwicht te houden en druk op de wisselkoers te voorkomen, intervenieert de Centrale bank.”

De bank zorgt ervoor dat in tijden van relatieve schaarste, het externe betalingsverkeer normaal kan plaatsvinden. Gladstrijken van dergelijke marktplooien kan ook alleen probleemloos geschieden, omdat het land over een grote deviezenreserve beschikt, aldus de Centrale bank.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May