BEP leert leden samenwerken
28 May 2013, 23:00
foto


De politieke organisatie voor Broederschap en Eenheid in Politiek (BEP) is in Albina gestart met een vormingscursus voor leden van de partij. De BEP wil met de training de partijleden tools aanreiken waarmee ze concrete oplossingen kunnen aandragen voor probleemsituaties in de eigen woon- en leefomgeving.

De deelnemers leren onder meer, hoe om te gaan met partijleden van een andere etniciteit dan de hunne en ook het gendervraagstuk komt aan de orde. Het uitgangspunt van de cursus is, dat op ideologische basis geschoolde leden een concrete bijdrage kunnen leveren aan de groei van de partij. Twaalf jongeren en 23 volwassenen doen mee aan de cursus; acht van hen zijn afgevaardigd door de kern van St. Laurent in Frans-Guyana.

Training noodzakelijk
De jongeren hadden bij het bezoek van partijvoorzitter Celsius Waterberg op 1 mei aan Albina, de behoefte aan een dergelijke training aangegeven. “Met de vergaarde kennis zien we nu al hoe het anders moet in Marowijne”, zegt Joan Jimisie (28). Starnieuws sprak haar op de tweede trainingsdag. Zij is sinds 2005 voorzitter van de jongerenafdeling van de BEP. “Het is de eerste maal dat zo een training wordt georganiseerd. We hebben nu gemerkt dat wij tot nog toe niet veel hebben gedaan, doordat we niet voldoende kennis hadden,” benadrukt zij.

Ook Johan Padi (60) juicht de training toe. Hij is als jongen van 13 begonnen bij de Nationale Partij Suriname (NPS) en was tot 2005 lid van deze partij. Hij heeft 38 jaren bij de overheid gewerkt als ambtenaar en heeft vijf districtscommissarissen meegemaakt. “A politiek bruya ini Albina”, vindt hij. “Het districtsbestuur van Marowijne is in een diep dal beland.”

Ideologisch inzicht
Coördinator van de training is Samantha Waterberg. Zij vertegenwoordigt de jongeren in het BEP-hoofdbestuur. Ze legt uit dat op de eerste trainingsdag het accent gelegd is op de onderdelen politiek en organisatie. De opleiding is interactief en er zullen praktische opdrachten worden gegeven. “Het gaat ook om de persoonlijkheidsontwikkeling”, geeft zij aan. De basistraining zal vervolgd worden met een kader- en topkaderopleiding.

“Als de drie fasen zijn afgerond, moet zo een lid ideologisch de inzichten kunnen ontwikkelen om veranderingen te helpen aanbrengen in situaties in de eigen woon- en leefomgeving”, zegt trainer en BEP-topkaderlid, Edwin Noordzee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May