Colombia en Farc bereiken akkoord over landhervorming
27 May 2013, 11:45
foto
Het akkoord zou voordelen opleveren voor de arme boeren in Colombia. (Foto: AFP)


De regering van Colombia en de linkse Farc-rebellen hebben overeenstemming bereikt over de hervorming van het land. Het akkoord komt na meer dan zes maanden van de vredesbesprekingen.

"Deze overeenkomst zal het begin zijn van een radicale transformatie van het platteland van Colombia," staat in een gezamenlijke verklaring. Het besluit vraagt om de economische en sociale ontwikkeling van het platteland en grond voor arme boeren.

Landhervorming is één van de meest omstreden onderwerpen in de gesprekken over het beëindigen van het vijf decennia durend conflict. "Vandaag hebben we een echte kans om vrede te bereiken door dialoog,'' zei de hoofdonderhandelaar van de Colombiaanse regering, Humberto de la Calle.

"Om dit proces te ondersteunen moet er geloof zijn in Colombia," vertelde hij aan journalisten bij de gesprekken in de Cubaanse hoofdstad Havana.

Lange weg naar vrede
De Farc, Colombia's grootste guerrilla groep, voeren sinds november vorig jaar gesprekken de overheid op Cuba. Farc-hoofdonderhandelaar Ivan Marquez zei dat meerdere punten niet definitief zijn en zullen worden behandeld in latere discussies. “We zijn gevorderd in de opbouw van een akkoord dat zal opnieuw zal worden gecontroleerd,voordat de definieve overeenkomst wordt gesloten.”

De gesprekken in Cuba zijn de vierde poging om het conflict op te lossen door dialoog. De strijd tussen de Farc en de Colombiaanse overheid is de langstlopende in Latijns-Amerika.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May