De huidige wateroverlast Militair Project (Ingezonden)
26 May 2013, 14:30
foto


Via de media heb ik gelezen en beluisterd, hoe aannemers en ambtenaren getracht hebben zand in de ogen te strooien van de bevolking over de ontwatering van het Militair Project. Een proces dat zich al bijkans twee weken voordoet. Uit de absurde verklaringen van bovengenoemde bedrijven en ambtenaren zouden mensen die niet daar wonen allicht denken dat het de eerste keer is dat dit project te maken heeft met zware regens. Niets is minder waar. Men zoekt argumenten om het falende beleid dat gevoerd is te verdoezelen.

Waar gaat het nu om?
Juist in de periode van intreden van de grote regentijd heeft de dijkenbouwer, MNO-Vervat -ik neem aan met toestemming van Openbare Werken- gemeend de hoofdsluis die zorg draagt voor bijna 60% van de ontwatering van het Militair Project, af te sluiten. Dit is het hoofdprobleem waarom het water niet normaal zijn weg vindt naar de Surinamerivier, met als gevolg een steeds zichtbare toename van het massawater in de afvoerkanalen en op de percelen na elke zware regenbui. De meeste kanalen of goten zijn derhalve over de oever gelopen. Voordat de onvoorstelbare absurde handeling door MNO-Vervat gepleegd was (het afsluiten van de hoofdsluis), was het water binnen enkele dagen onder identieke weersomstandigheid, weggetrokken.

Ik wil absoluut niet ontkennen dat de terreinen laag zijn of dat enkele bewoners op ondeskundige manier buizen hebben aangelegd. Wat ik wel helder aangeef is dat de hoofdoorzaak van de actuele wateroverlast op het Militair Project te maken heeft met de slechte timing door MNO-Vervat om in de maand mei de hoofdsluis af te sluiten. Het is daarom niet nodig dat men nu met gezochte argumenten tracht de bevolking voor de gek te houden. Laten MNO-Vervat en Openbare Werken 'gentle' zijn en hun falen erkennen. Want wat voor zin heeft het om het nonsens verhaal te vertellen dat het Militair Project eerst verhoogd had moeten worden, voordat er gebouwd werd? Het stukje land waar dit project verrijst, heet Voorburg, een oude plantage, die meer dan 100 jaar diverse landbouwproducten geproduceerd heeft. De ontwatering was voortreffelijk, getuige de grote aantallen sluizen die aangelegd waren. De resten van deze sluizen zijn nu nog zichtbaar. Weten MNO-Vervat en Openbare Werken niet dat Nederland twee meter onder de zeespiegel ligt en dat door de eeuwen heen diverse watergebieden (zwampen), gemaakt zijn tot bewoonbaar land waar de afwatering heel goed werkt? Ik woon al bijkans twee jaren op het Militair project, maar heb voor het eerst de huidige hoogte van het water in de kanalen/goten meegemaakt.

Ik eis namens de mede bewoners van het Militair Project dat MNO-Vervat en Openbare Werken terstond maatregelen treffen om het overtollige water weg te pompen om de verdere schade aan bezittingen te voorkomen. Want men zal pas over 8 maanden een nieuwe hoofdsluis bouwen.

Bert Eersteling
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May