SRD 11 miljoen per maand nodig voor ziektekostenregeling
26 May 2013, 00:00
foto


De overheid zal maandelijks SRD 11 miljoen moeten uitkeren voor het bekostigen van de gratis ziektekostenregeling voor jongeren tot 16 jaar en ouderen vanaf 60 jaar. Op jaarbasis gaat het om minimaal SRD 132 miljoen.

Deze regeling gaat in op 1 juli en is een deel van het sociaal zekerheidstelsel dat de sociale partners, overheid, vakbeweging en bedrijfsleven met elkaar hebben afgesproken. Volgens deskundigen in de gezondheidszorg en critici die Starnieuws heeft gesproken, is SRD 11 miljoen lang niet genoeg om de kosten te dekken die gepaard gaan met de zorg. Het bedrag zou niet rationeel zijn berekend maar een schatting zijn op wat de kosten kunnen zijn. Ook het aantal personen dat verzekerd moeten worden, wordt geschat op ongeveer 150.000 personen.

Afgestapt van oorspronkelijk plan
De ziektekostenregeling zal via een nog aan te wijzen verzekeringsinstelling uitbetaald worden aan ziekenhuizen, artsen, specialisten, poliklinieken, gezondheidsinstellingen, apotheken en anderen die jongeren en ouderen voorzien van een basispakket gratis gezondheidszorg. Omdat er is afgestapt van het oorspronkelijk plan om de zorg via het Staatsziekenfonds (SZF) te laten plaatsvinden, is het volgens de deskundigen vrijwel zeker dat de SRD 11 miljoen niet voldoende zal zijn.

Het SZF beschikt over een landelijke infrastructuur, samen met de Regionale Gezondheidsdienst en de Medische Zending, waar een zekere garantie voor zorg is gewaarborgd. “Dat kunnen we niet zeggen van de verzekeringsmaatschappijen die niet de gezondheidszorg als prioriteit hebben zoals het SZF, maar waar het puur gaat om winsten te maken”, zegt een deskundige aan Starnieuws. De invoering van deze ziektekostenregeling zal ook grote gevolgen hebben voor Sociale Zaken en Volkshuisvesting die belast is met het verstrekken van de 'dokterskaart' aan on- en minvermogenden.

Verruiming budget
Voorspeld wordt dat de problemen pas echt zullen beginnen wanneer blijkt dat SRD 11 miljoen niet genoeg is om maandelijks particuliere ziekenhuizen, medici, apotheken en andere dienstverleners te betalen. Het onafwendbare gevolg zal zijn dat om de kosten te kunnen dekken het bedrag verruimd zal moeten worden. “Die extra kosten zal de regering hoe dan ook ergens vandaan moeten halen en dat zal dan verhaald worden op de groep burgers die vallen onder de noemer werkende klasse. Het zal dus niet lang duren, voordat er sprake is van een verhoogd verzekeringstarief dat moet worden bijgedragen door deze werkende klasse en waarschijnlijk ook een verhoging van het tarief voor een consult en de verstrekking van medicamenten’, zegt de deskundige.

Aangegeven wordt dat bij ouderen vanaf de 60 jaar gerekend mag worden op extra of gemiddeld drie gezondheidskwalen per maand. Dat zou een gegeven zijn binnen de medische wetenschap. Dit betekent dan ook extra verhoogde kosten. Een van de belangrijke vraagstukken, is ook hoe de verzekeringsmaatschappij garant staat voor de zorg in gevallen waar sprake is van complicaties bij een zwangere vrouw, waar er nog geen sprake is van een geboren kind, maar er wel medische zorg nodig is om het kind geboren te laten worden. De gratis zorg regardeert vanaf de geboorte van het kind tot het zestiende jaar.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May