Suriname krijgt stabiele notering Fitch
24 May 2013, 21:30
foto


De kredietpositie van Suriname voor zowel de lange als korte termijn is gekwalificeerd als stabiel. Voor de lange termijn buitenlandse en lokale valuta scoort Suriname BB-. De kwalificering voor de korte termijn is B. Van Fitch Ratings krijgt het land gemiddeld BB-.

Suriname krijgt zijn notering mede door zijn duurzame economische groei en positieve investeringsvooruitzichten, lage overheidsschuld, zijn krachtige externe balans en een verbeterd vermogen van de monetaire autoriteiten om de macro-economische stabiliteit te waarborgen.

Deze kredietwaardigheid wordt in evenwicht gehouden door de afhankelijkheid van hoge grondstoffenprijzen, een relatief zwak monetair beleid, wisselkoersen en fiscale beleidskaders, een slecht ondernemingsklimaat en gebrekkige officiële gegevens.

Gevoeligheden
Fitch heeft Suriname onder andere getoetst op zijn economie, zijn lage buitenlandse schuld, gunstige aflossingsschema en de sterke buitenlandse solvabiliteit.

Het kredietratingsbureau wijst er echter op de gevoeligheden voor een aantal veronderstellingen. Bij de fiscale en buitenlandse prognoses gaat Fitch ervan uit dat de goudprijs en de productie op een relatief hoog niveau zullen blijven.

De groeivooruitzichten van Fitch voor 2013-2014 houden geen rekening met de ontwikkeling van de nieuwe potentiële mijnbouwprojecten met Iamgold en het Alcoa/Newmont consortium. Fitch neemt aan dat de twee gemeenschappelijke ondernemingen niet operationeel zijn vóór 2014 en dat het ten minste twee jaar zal duren voordat de projecten beginnen te lopen.

Smalle economische basis
Ook het potentieel effect van een onafhankelijke internationale obligatie-uitgifte van US$ 600 miljoen is als schuld in overweging genomen, maar niet verwerkt in de prognoses van de overheidsschuld. Deze transactie is afhankelijk van de wettelijke goedkeuring van de twee nieuwe mijncontracten.

Fitch waarschuwt ervoor dat de smalle economische basis, de zwakke binnenlandse kapitaalmarkt, de grote schokgevoeligheid van belastingen en een korte buitenlandse aflossingstermijn, het vermogen van Suriname beperken om grote overheidsuitgaven te doen en de overheidsschuld alleen maar zullen vergroten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May