Landbouwers Weg naar Zee willen acuut af van wateroverlast
23 May 2013, 15:50
foto
Landbouwers van Weg naar Zee in De Nationale Assemblee.


Een dertigtal landbouwers en bewoners van Weg naar Zee waren in het gebouw van De Nationale Assemblee. Met hun aanwezigheid proberen zij de regering te motiveren om samen met hen te komen tot een structurele en duurzame oplossing voor het beschermen van de landbouwgebieden en het bedevaartsoord.

De bewoners zijn bereid over een lengte van 7 kilometer, ongeveer 100 meter van hun terreinen af te staan voor het bouwen van een aangepaste dijk. Het plan zal ongeveer een half miljoen Euro kosten. “Wij zijn bereid het zelf aan te pakken zolang de regering daar de middelen voor vrijmaakt”, zeggen de broers Ramon Bajnath van het bedevaartsoord en zijn broer Wim Bajnath, voorzitter van de landbouwcoöperatie Kwatta.

'Buitengewone situatie'
De aanwezigheid van de landbouwers en buurtbewoners komt nadat een delegatie van het parlement zich gisteren in het gebied heeft georiënteerd. In de vergadering wordt eerst gesproken over het wateroverlast probleem dat delen van het land heeft getroffen, en de gevolgen daarvan. Voorzitter Jennifer Simons noemt de situatie een buitengewone situatie, zeker als het gaat om de gebieden in het Marowijnegebied.

De gebroeders Bajnath zijn van mening dat nu zeggen dat het gebied oorspronkelijk niet bestemd was als landbouwgebied, geen oplossing biedt. “We zijn het daarmee eens, maar er zijn jaren terug gronden uitgegeven en mensen hebben daar een bestaan opgebouwd. Het gaat er nu om dat we wat er is duurzaam beschermen”, zegt Wim Bajnath.

Dijk van walaba
De landbouwers benadrukken dat dure dijken van beton juist het probleem vergroten en geen duurzame oplossing zijn. Een betonnen dijk die daar is gemaakt op het landbouwareaal van minister Ramon Abrahams, ligt nu al in de zee. De landbouwers zeggen dat zij de verzekering geven dat een dijk van walaba palen en ander materiaal, honderd meter van de zee, zeker 20 jaar kan meegaan. Daarachter kan een natuurlijke dijk van parwa worden aangelegd die volgens hen veel duurzamer zal zijn dan een dure betonnen dijk.

Ramon Bajnath zegt dat in de afgelopen 20 jaar zeker een kilometer land is verloren.“We zijn niet hier om schuldigen te zoeken en aan te wijzen, maar het probleem ligt er al jaren en er is nooit iets gedaan. Nu het parlement zich heeft georiënteerd, zijn we hier om de ondersteuning te geven met onze aanwezigheid”, zegt Wim Bajnath.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May