India verbiedt dolfijnenshows
23 May 2013, 02:00
foto
India heeft de commercialisering van walvisachtigen waaronder dolfijnen verboden. (Foto: zoom.nl)


Dolfijnenshows zijn niet langer toegestaan in India. Dat bericht de milieuwebsite Treehugger. Het land gaat met het verbod Chili, Costa Rica en Hongarije achterna, die eerder al opkwamen voor de rechten van de dieren.

"India verbiedt personen, organisaties, overheidsinstanties en private of publieke ondernemingen om walvisachtigen te importeren of gevangen te houden met als doel commercieel vermaak of private of publieke tentoonstelling", staat in de eind vorige week uitgegeven verklaring van het Indiase ministerie van Leefmilieu.

Lagere overheden zijn eveneens opgeroepen om elke aanvraag voor een dolfinarium te verwerpen. Het ministerie wijst erop dat walvisachtigen niet goed overleven in gevangenschap. Een dolfijn of een andere walvisachtige gevangen houden "kan hun welzijn en overleven ernstig in gevaar brengen, omdat het hun gedrag verandert en extreme stress veroorzaakt."

'Niet menselijke personen'
Maar het land gaat een stap verder. Niet enkel de dolfijnenshows worden er voortaan geweerd, het ministerie heeft ook de status van de dieren veranderd, omdat de dieren bijzonder intelligent zijn, aldus de beleidsbrief. "In vergelijking met andere dieren moeten dolfijnen gezien worden als 'niet menselijke personen', en dus hebben ze recht op specifieke rechten. Het is moreel onacceptabel om ze gevangen te houden voor entertainment."

De regel maakt van India het vierde en grootste land ter wereld dat voor dolfijnen in de bres springt. Dierenrechtenorganisaties zijn alvast opgetogen met het nieuws. "Dit is een grote overwinning voor de dolfijnen", zegt een woordvoerder van de Indiase koepelorganisatie Fiapo. "India is een baken van hoop voor een wereldwijde beweging om walvisachtigen te beschermen van gevangenschap, en we zijn opgetogen dat minister Jayanthi Natarajan een nieuwe standaard instelt voor dierenbescherming in de hele wereld door walvisachtigen als niet-menselijke personen te bestempelen."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May