Ondernemers diep teleurgesteld in KMO-fonds
22 May 2013, 01:00
foto


Met hoge verwachtingen zijn ondernemers dinsdagavond gegaan naar het KKF-gebouw om meer informatie te krijgen over SRD 35 miljoen dat beschikbaar wordt gesteld om Kleine- en Middelgrote Ondernemingen (KMO) te stimuleren. De Volkscredietbank (VCB) die ingesteld is als beheerder, gaf een uiteenzetting. Al gauw bleek dat veel ondernemers niet zullen kunnen voldoen aan de voorwaarden van het KMO-fonds. Zij reageerden dan ook, boos, teleurgesteld en liepen weg. Zij zullen hun beklag doen over de wijze waarop invulling gegeven wordt aan het fonds.

Het fonds voor KMO is ingesteld door het ministerie van Financiën/Centrale Bank van Suriname (CBvS). Tot de doelgroep behoren personen die in het bezit zijn van de Surinaamse nationaliteit en of in Suriname gevestigde ondernemingen die rechtspersoonlijkheid bezitten, met uitzondering van stichtingen. Voor het KMO-fonds komen in aanmerking:
-alle sectoren met uitzondering van (mijnbouw) goud en handel
-ondernemingen die geen negatieve impact hebben op het milieu.

Niet voor kleine ondernemers
De ondervoorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), Anil Padarath, zegt aan Starnieuws dat het fonds niet voor kleine ondernemers is bestemd. "De voorwaarden die gesteld worden voor het verkrijgen van een krediet zijn zo zwaar dat dit geen ondersteuningsfonds meer genoemd mag worden. De CBvS heeft de Wereldbank en IIC, een afdeling van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, gevraagd om dit proces te begeleiden, maar het blijkt dat dit geen positief effect heeft op de uitvoering van het fonds", zegt Padarath.

Volgens de KKF-bestuurder hebben deze organisaties geen idee van de behoefte van de ondernemers en ontwerpen een systeem dat niet werkbaar is. Ondernemers zijn boos weggelopen uit de meeting, omdat ze het concept absurd vinden. "Dit kon nooit de bedoeling zijn van het fonds, volgens mij weet president Bouterse dit niet", zegt Padarath.

Protest laten horen
De voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA), Wilgo Bilkerdijk, heeft ongezouten aangegeven dat dit niet de bedoeling was van het fonds. Volgens hem voldoen geen van de bijna honderd ondernemers die aanwezig waren aan de voorwaarden. Vanaf het begin is voorgesteld om dit geld in het garantiefonds te plaatsen waarbij voor SRD 100 miljoen uitgezet kon worden.

De vertegenwoordigers van KKF en ASFA hebben aangegeven dat ze hun ongenoegen van de onbereikbaarheid van dit fonds, per brief kenbaar zullen maken aan de CBvS en de president. Er is direct een commissie ingesteld bestaande uit ondernemers om een gedegen voorstel te doen over dit fonds. De sfeer was erg slecht. De ondernemers voelen zich beetgenomen. De beleidsmakers moeten begrijpen dat een ondersteuningsfonds juist ondersteuning moet bieden en niet nog meer barrières moet opwerpen, stellen de ondernemers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May