BEP houdt discussie over uitvoering Saamaka-vonnis
20 May 2013, 22:00
foto


Kan de regering een vonnis zomaar aan haar laars lappen? Is er een alternatief, vraagt de politieke partij Broederschap en Eenheid in de Politiek zich af? Als de conclusie is dat het Saamaka-vonnis onverkort uitgevoerd moet worden, is de instelling van een instituut ten behoeve van het beheer van de gronden dan wenselijk?.

De BEP houdt zich bezig over deze kwestie en vraagt zich af of de politiek het grondenrechten vraagstuk van de Marron en Inheemsen vertrapt. Antropoloog Salomon Emanuel, bekend met de materie, zal vrijdag in het partijcentrum van de BEP een presentatie te houden over het grondenrechten vraagstuk. In 2006 werd hij door het Inter-Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens te Costa Rica gehoord als deskundige in verband met de zaak, die aanhangig was gemaakt door de Vereniging van Saramaccaanse Gezagdragers (VSG). Het Hof heeft in 2007 de juridische strijd om erkenning van de grondenrechten van de Saramaccaanse stam in het voordeel van de VSG beslecht.

Achtereenvolgende regeringen voeren het vonnis niet naar tevredenheid van de doelgroep uit. Juridisch hebben de Saramaccaners weliswaar gewonnen, maar de politiek ligt volgens hen dwars. In de delegatie die naar Costa Rica vertrekt om uitleg te geven over de vertraagde uitvoering van het vonnis, zijn tegen de afspraken in geen afgevaardigden van de Saramacaanse granman opgenomen. Suriname moet op 28 mei verschijnen voor het Hof. De BEP zegt dat er twee meningen zijn in de samenleving. Na de inleiding is er een paneldiscussie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May