Gezondheid Alberto Fujimori’s verslechtert
20 May 2013, 11:00
foto
De voormalige sterke man van Peru, Alberto Fujimori. (Foto: Reuters)


De gevangen ex-president van Peru, Alberto Fujimori, kampt met ernstige en verslechterende gezondheidsproblemen. Dat heeft zijn behandelende arts, Alejandro Aguinaga, laten weten.

De voormalige president lijdt aan een aandoening die zijn maag ‘opeet’. Fujimori zit een straf van 25 jaar uit voor schendingen van mensenrechten. Zijn familie zegt dat hij te zwak is om in de gevangenis te zitten. Ze hebben opgeroepen tot een presidentieel pardon op humanitaire gronden.

De dokter vertelde het persbureau AFP dat uit "de tests die werden uitgevoerd, blijkt dat de voormalige president gastroduodenitis heeft." Hij voegde eraan toe dat de gevangen ex-leider niet in staat is te eten, omdat het voedsel dat hij inneemt terecht komt in de intern beschadigde delen.

Gratie
De voormalige president, die aan de macht was van 1990-2000, is vrijdag opgenomen in het ziekenhuis voor darmbloedingen. Hij is later weer naar de gevangenis overgebracht.

Fujimori is in 2009 veroordeeld voor de moord op 25 mensen door een door de overheid gesteunde doodseskader tijdens de interne strijd in Peru. Correspondenten zeggen dat de diagnose van de arts waarschijnlijk meer druk legt op president Ollanta Humala om de voormalige Peruaanse leider gratie te geven.

Zijn familie had in oktober vorig jaar al aan president Humala gevraagd om strafvermindering voor Fujimori. Onder het Peruaans recht, kan slechts om gezondheidsredenen kwijtschelding van straf worden gegeven.

Maar tegenstanders beweren dat de Peruaanse gevangenissen overvol zijn met gevangenen in slechtere gezondheid en voor minder zware misdaden dan waarvoor Alberto Fujimori werd veroordeeld.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May