Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 149
19 May 2013, 22:20
foto


“Jongens, ik geef een rondje; de beschikking van Sa-zus, dubbel zus, is ingetrokken.”
“Zie-zo, dag zus, Sah-zeur.”
“Nu gaat de ellende pas beginnen.”
“Wat bedoel je? Premmetje is out of bisnis; hij mag de doden geen geld meer aftroggelen als er gezongen wordt tijdens hun begrafenis.”
“Steengoed was weer die spotprent in De Tijden: Premmetje Law-lall stop wan skootwagie met loeiende sirene. Dat sirene-geluid was ook in het repertoire van Zus-Zuur.”
“De Tijden. Is dat niet die krant met die brom-nanga-wagi-nak-panja op de voorpagina?”
“Jammer dat Ksafirio, Shailin of Radyu geen action-foto van de gecrashte helikopter in het Lawagebied heeft kunnen maken.’
“Dan konden we ook zien hoeveel goud van Nana naar beneden is gekomen.”
“Was die piloot op weg naar onze Centrale Bank?”
“La-me-nie lachen. Zie je nu waarom dat geavanceerd radarsysteem voor ons totale luchtruim maar niet mag en kan komen, terwijl alle apparatuur ergens ligt vocht te trekken?”
“Maar wat bedoelde je dat nu met die intrekking van Sazuur de ellende pas gaat beginnen?”
“Het is net als met aborteren: als je het wil doen, moet je dat in een vroeg stadium doen, nog vóór de 12e week van de zwangerschap.”
“Ja dokter.”
“Hoe langer je wacht, hoe groter de schade aan de moeder.”
“Plus je loopt kans een levensvatbaar kind te aborteren, dan is het moord.”
“Zo, dus nu ben je waar ik wil: Premmetje wist dat zoiets zou komen; er was al een flodderig in elkaar gezette intrekkingsbeschikking vanwege een vorige minister van JusPol uitgegaan.”
“Is niet waar!”
“Jawel, is wel waar, dat was tijdens die rasta-vlechtenjongen. Natuurlijk is Premmetje toen meteen naar de rechter gerend en hij heeft die zaak gewonnen; de overwegingen waren niet valide, dus de rechter heeft die intrekking nietig verklaard.”
“Dus daar gaan de geïnde gelden: aan juridische kosten.”
“Heeft hij Earn-win Kan Bhai als jurist?”
“Nee, Ed-award Naar’t Dorp.”
“Is dat niet die langelooprenner, eens een marinier van hare majesteit?”
“Jawohl.”
“Dus Premmetje heeft zich juridisch goed ingedekt. Echt geen natte-vingerwerk, zoals bij die overheid. Dat moet je hem meegeven.”
“Daarom wint hij zes van de zeven rechtszaken. Zelfs een journalist heeft hij onlangs voor de groene tafel gedaagd.”
“En zelfs Lonneman die eerst zo stoer zei: ‘Wie is Sazuu, ik ken Sazuu niet’, zong daags daarna een toontje lager.”
“Maar ‘Prem-nak-ding-klem’ heeft nog geen cent uitbetaald; zelfs niet aan Buma/Stemra, dat Nederlandse auteursrechtenbureau waar hij bij is aangesloten. Een vertegenwoordigster was tot hier gekomen, maar Premmetje ontloop a sma, ze was niet tegen hem opgewassen; ze is met lege handjes teruggekeerd.”
“Ej, je moet van goeie huize zijn als je zelfs die kan afpoeieren.”
“Intussen heeft hij met een paar mediabedrijven en muziekmensen hier contracten getekend, wattebout die overeenkomsten? Die mediabedrijven en muziekauteurs hebben volgens de wet gehandeld, waar anderen dat weigerden, op grond van allerlei drogredenen.”
“Soortoe drogredenen? Hij is alleen op geld uit.”
“Hij zegt dat de kosten van z’n Sa-zus nog steeds de inkomsten overtreffen.”
“Da waarom toont hij dat niet met cijfers aan? Kunnen wij hem daartoe niet dwingen?”
“Ik denk van niet. Daar is de Raad van Toezicht van Zure-zus voor. Vraag me niet wat die doen.”
“Onder één hoedje spelen? Of niet functioneren spelen?”
“Zeg zomaar dingen. Dalijk moet jij je ook voor de rechter verantwoorden.”
“Vanaf het begin wilde men niet betalen.”
“Maar dat komt omdat hij absurde tarieven hief, veel hoger dan bijvoorbeeld in Nederland.”
“Deze jongen is geslepen, sluw, gewiekst, pienter, gehaaid en berekenend, en hij durft. Hij vindt al die mazen in onze verouderde en achterhaalde wetten.”
“Maar wat zeg je van de overwegingen die onze huidige JusPol Edje Mooi-fort in de intrekkingsbeschikking heeft staan?”
“Niet zo sterk. Als gevolg van het aanhoudende tumult door de gewettigde daden van Zazuur wordt de veiligheid van personen in gevaar gebracht. En omdat JusPol de veiligheid van mensen moet garanderen, trekt hij de beschikking van Zure-zus in.”
“Op grond daarvan kan je de ook de wet tegen onwettige occupatie intrekken, want uitvoering van die wet, het wegdozeren van wilde occupanten, veroorzaakt commotie en brengt de veiligheid van mensen in gevaar.”
“Daarom Premmy-bhai lafoe toen ai jere f’a intrekking. Direct ging hij z’n huiswerk maken, en nu gaat hij de staat aanklagen. En dalijk wint hij weer.”
‘Wattebout als de mensen waarmee hij al een contract heeft gesloten, zich nu benadeeld voelen en ook naar de rechter stappen?”
“Dat bedoelde ik met: dat nu pas de ellende gaat beginnen. Zazuur heeft al bindende rechtshandelingen gepleegd voordat je hem introk. Wat nu?”
“Ach mang, nou overdrijf je dat ding.”
“Ja, maar konden er geen betere overwegingen bedacht worden? Zo van: ‘vanwege ondeugdelijke en verouderde wetgeving op dit punt’, dus een overweging waarbij die nattevingerwerk-overheid van ons de hand in eigen boezem steekt.”
“Plus ik zou de beschikking van Sasur niet intrekken, maar tot nader orde in zijn werking schorsen, totdat aanpassing van die auteursrechtenwet rond is of zoiets.”
“En ook op Onderwijs proeven we het gevolg van het natte-vingerwerk.”
“En ook daar weet een gewiekste penthousebewoner aan te tonen dat niet hij, maar tante Shirley blundert met de schoolboekjes die via Jozef & zoon voor miljoenen euro’s zijn ingekocht.”
“Dan bouwen ze in woonbuurten verdiepingshoge magazijnen of zetten ze bestaande huizen eerst om in een automarkt en dan sluipfasi in een storende dancing, en OW, de DC, de WC en Hupsakee kunnen niets doen, ondanks heftige protesten van de buurtbewoners.”
“Natuurlijk niet, want wan fikse ‘lekkers’ fadong.”
“Da horen jullie dit lachertje van de week: een ex-regeringspartijvoorzittertje gaat opeens een heftige actie tegen corruptie voeren! Weer zo een integere opportunist-politicus die alleen in de oppositie om corruptiebestrijding schreeuwt, maar in de coalitie blind en doof daarvoor was.”
“Maar ik sta wel achter Carl DOE dat die anti-corruptiewet er nou eens eindelijk door moet komen.”
“Ja okay, achter Carl sta ik ook, maar toch niet achter die Yes-het-rund? Kom nou. I’m going wild.”
“But now I’am going wild ’cause my glass is empty, man. Fill it, man, full man, with Johnny Stalker and King Willem Alexander, ik bedoel, King Djorsj.”
“Ik drink op koning Willem Fier. Ik drink hier bier, als een lier, goed fo me nier.”
“En slecht fo je lever, proost!”

Rappa
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May