Bengalen worden gesmokkeld in Brazilië
17 May 2013, 18:00
foto
Brazilië ziet zich geconfronteerd met een groeiende aantal illegale immigranten. (Foto: AFP)


In Brazilië is de laatste tijd geconfronteerd met een stijging van het aantal immigranten uit Bangladesh, Haïti en Afrika. De Braziliaanse politie zeggen dat ze een bende hebben geïdentificeerd die gespecialiseerd is in de handel van inwoners uit Bangladesh.

Ongeveer 80 werknemers zijn gelokt door hun eigen landgenoten met beloften dat ze tot US$ 1.500 per maand kunnen verdienen. Deze mensen eindigden als slavenarbeiders die hun smokkelaars bijna US$ 10.000 moeten betalen, zegt de politie.

Brazilië, die de grootste economie van Zuid-Amerika heeft, kent sinds korte tijd een sterke stijging van illegale immigratie. De smokkelaars gebruiken routes over de grenzen van Peru, Bolivia en Guyana om Brazilië binnen te komen, leggen onderzoekers uit.

'Coyotes'
De politie heeft de arbeiders gevonden in slavernij-achtige omstandigheden. Ze waren ondergebracht in acht huizen in de stad Samambaia dichtbij Brasilia, vertelt een onderzoeker aan het persbureau Agencia Brasil. Hij zei dat de Bengalen werkten bij diepvries pakhuizen, in de bouw en autowasserij.

Een aantal smokkelaars is geïdentificeerd en de onderzoekers hebben veertien huiszoekingsbevelen gehad. Onder de smokkelaars zijn vier vermeende "coyotes" - mensen die de werkelijke grensovergangen beheren. Het is nog onduidelijk wat er zal gebeuren met de gesmokkelde mensen.
De gouverneur van de staat Acre, naast de Peruaanse grens, verklaarde vorige maand noodsituaties in twee steden door het groeiende aantal immigranten uit Haïti en Afrikaanse landen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May