Arbeidsinspectie wil gesprek met stuwadoors en VSH-directie
15 May 2013, 19:30
foto
Murwin Leeflang


De dienst Arbeidsinspectie van het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) wil praten met stuwadoors die werken voor shipping en staalmaatschappij VSH-United en de directie van het bedrijf. De stuwadoors hebben zich verenigd en aansluiting gezocht bij de vakcentrale C-47 en komen op voor bij wet vastgestelde arbeidsrechten.

Voorzitter Murwin Leeflang van de bond heeft twee weken terug de vakcentrale op de hoogte gesteld van de situatie van de werknemers, die volgens hem naast hun dagloon geen enkele andere voorziening hebben. Arbeidsinspectie heeft hierop een eigen onderzoek gedaan en een rapport opgesteld. Het onderzoek wijst uit dat er wel degelijk een reële werkrelatie bestaat tussen het bedrijf en de werknemers. Vandaag heeft Arbeidsinspectie een gesprek gehad met Leeflang en zijn bestuur.

Werkrelatie bevestigd
Volgens Leeflang is Arbeidsinspectie ook van mening dat er in ieder geval een regeling getroffen moet worden tussen partijen. Deze dienst bij ATM zal er voor zorgen dat partijen volgende week worden uitgenodigd om verder te praten. Leeflang zegt ervan uit te gaan dat de directie van VSH “gevoelig en bereid is samen te werken aan een oplossing waar beide partijen iets aan hebben.”

“Zoals Arbeidsinspectie heeft aangegeven, gaat het hier om een werkrelatie tussen een bedrijf en werknemers. Wat wij vragen is dat er minimale voorzieningen worden getroffen. Deze arbeiders van wie sommige al boven de 60 jaar zijn, hebben geen ziektekostenregeling en ook geen pensioen, omdat het dagloners zijn. Het zou al een goede stap zijn wanneer het bedrijf ervoor wil zorgen dat ten minste de minimale ziektekosten worden gegarandeerd”, zegt Leeflang.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May