Contractarbeiders voelen zich gepakt door Iamgold
15 May 2013, 02:00
foto


Veertien personen die een contract hadden met Rosebel Gold Mines/Iamgold, zoeken hulp bij De Nationale Assemblee en Arbeidsinspectie. Zij vinden dat ze niet correct zijn behandeld door de goudmaatschappij. Een groep van elf had dinsdag een onderhoud met de assembleeleden Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) en Ronny Asabina, fractieleider van de BEP. Voor vandaag is weer een ontmoeting gepland.

Het gaat om mensen die bij de afdeling Security waren ingezet. Zij hadden een contract van zes maanden. Aan hen was beloofd dat ze zes maanden verlenging zouden krijgen, waarna zij in vaste dienst zouden treden. Veertien van de vijftien personen van de jongste lichting, zijn bedankt. Asabina zegt aan Starnieuws dat de werkgever ervoor gezorgd heeft dat het contract op tijd is opgezegd. De medewerkers hoeven niet meer aan het werk te verschijnen met behoud van hun salaris totdat het dienstverband is beëindigd.

Andere verwachting
Asabina vindt dat het bedrijf zich goed heeft ingedekt. Uit het gesprek met de mensen blijkt dat ze niet verwacht hadden dat hen de wacht zou worden aangezegd. Zij hadden toestemming van de werkgever om leningen aan te gaan en hypotheken te sluiten voor langere perioden. Zij hebben ook vaker complimenten gekregen van hun meerderen. De dienst is volgens hen ook af en toe onderbezet. Daarom wordt de stap van de werkgever als donderslag bij heldere hemel ervaren.

In deze groep zitten mensen die bij het Korps Politie Suriname en het Nationaal Leger hebben gewerkt. Zij hebben hun baan opgezegd, omdat ze dachten een betere carrière te kunnen opbouwen bij Iamgold. Volgens deze groep, zullen meer security-medewerkers hetzelfde lot ondergaan. Vooral personen die ouder dan vijftig zijn, zouden op de wachtlijst staan voor beëindiging van de dienst.

Beleidsniveau tillen
De mensen die bedankt zijn, vermoeden dat Iamgold met een beveiligingsbedrijf in zee wil gaan. De mensen hebben gevraagd om elders geplaatst te worden, omdat er uitbreidingsplannen zijn. Vandaag heeft de groep een onderhoud met Arbeidsinspectie. Asabina zegt dat hierna weer een ontmoeting zal volgen met de groep. Ook de vaste commissie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu zal hierin participeren.

Het assembleelid vindt dat er veel ellende ontstaat door contractarbeid. De rechten van contractarbeiders zijn onvoldoende beschermd. "Het is een noodzaak dat er een wet op contractarbeid komt. Wij moeten niet over het hoofd zien dat wij hier te maken hebben met een beursgenoteerd en internationaal gecertificeerd bedrijf. Men dient te weten dat medewerkers ook medeaandeelhouder van het bedrijf zijn", stelt Asabina. Hij benadrukt dat arbeiders niet alleen plichten maar ook rechten hebben. De parlementariër vindt dat deze kwestie op het niveau van de regering getild moet worden, zeker als anderen ook hetzelfde lot te wachten staat.
Freddy Brug, voorzitter van de vakbond bij Rosebel Gold Mines, zegt aan Starnieuws dat hij deze kwestie ook zal bespreken met de directie. Het bestuur is nog steeds in onderhandeling over de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. De Bemiddelingsraad is ingeschakeld, omdat partijen elkaar niet kunnen vinden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May