Zonne-energie als oplossing elektrificatieprobleem
14 May 2013, 01:00
foto


De regering hoopt met een testproject in zonne-energie voor het dorp Gunzi, een oplossing te hebben gevonden voor het elektriciteitsprobleem in het binnenland. Dit jaar nog wordt in het dorp een installatie neergezet met een capaciteit van 15 kilowatt. Deze installatie moet de 50 huishoudens in het dorp, elk met een behoefte van 300 watt, voorzien van elektriciteit. Hiermee moet in de basisbehoeften worden voorzien.

De installatie voor Gunzi en de nodige 15 kilowatt worden gedoneerd aan Suriname door het bedrijf Wtec, een van de grootste zon - en windenergie bedrijven van de Verenigde Staten. Het project wordt gecoördineerd door de ministeries van Natuurlijke hulpbronnen (NH) en dat van Regionale Ontwikkeling (RO). Daarnaast zijn bij het project betrokken de Anton de Kom universiteit van Suriname en de Energie Bedrijven Suriname (EBS). De installatie zal gedurende een jaar gecontroleerd worden, zodat wetenschappers elk seizoen kunnen zien hoeveel stroom wordt opgewekt en of het systeem de weersomstandigheden aankan.

Fonds voor lokaal projectkantoor
De installatie die de energie aan het dorp moet leveren, zal de mogelijkheid hebben voor verdere uitbreiding. Waardoor naast het voorzien van huishoudens, ook andere ontwikkelingen in het dorp tot stand kunnen komen. De bewoners van het dorp zullen wel moeten betalen voor de zonne-energie . Deze bijdrage wordt in een fonds gestopt en worden gebruikt voor het opzetten van een lokaal projectkantoor. Vanuit dit kantoor zal de betaling aan technici, onderhoud van de installatie, beveiliging en andere technische werkzaamheden worden gecoördineerd. De hoogte van het bedrag dat de lokale gemeenschap zal moeten bijdragen wordt bepaald aan de hand van de kosten van het systeem.
Wtec laat weten dat de productiekosten voor het opwekken van zonne-energie veel minder zijn dan de kosten die nodig zijn voor het opwekken van elektriciteit met fossiele brandstof.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May