Na succesvolle tour: Apoplectic snakt naar meer
14 May 2013, 04:00
foto
Optreden Apoplectic in Amsterdam Zuid-Oost. (Foto: Gino Deira)


De ‘Unleash’ tour in Nederland en België van de Surinaamse Pop-Rockband Apoplectic is succesvol geweest. Volle zalen, goede reacties en mooie optredens zijn enkele positieve resultaten uit dit project. Er zijn al aanvragen voor andere optredens in Nederland, maar daar gaat de band eerst goed over vergaderen en afstemmen. De ‘Unleash’ tour is in Suriname gestart waarna Apoplectic die voortzette met vijf optredens in Nederland en België.

“De tour in Nederland was een eyeopener en unieke ervaring”, zegt voorzangeres Audrey Bakrude. “Het was onze eerste stap naar buiten, gelijk in een internationale westerse cultuur waarbij je de kans kreeg jezelf te maatstaven binnen de grote muziekmarkt. Je komt in één keer zoveel publiek tegen uit verschillende landen. En als men je complimenteert en meer van je wil weten en horen dan weet je dat je goed bezig bent. We hebben een goede basis gelegd en een breed netwerk opgebouwd om de volgende keer een stap hoger te gaan". Girish Ganga, tweede gitarist van de band, zegt trots te zijn dat de groep als eerste Surinaamse Pop-Rockband in Europa mocht spelen.
“We hebben een optreden gehad op de laatste Koninginnedag. Goede exposure op zo een dag met enorm veel mensen op de been. Je leert je team op een andere manier kennen, omdat je naast op het podium staan met elkaar, ook tijd op een andere manier samen doorbrengt”.

Enthousiasme publiek bepalend
Bakrude geeft aan dat de groep de tour is gestart zonder enige verwachting.
“Zo kon ik gewoon mezelf blijven tijdens elk optreden. Wat me wel opviel is dat de mate waarin het publiek uit z’n dak ging, bepalend was voor het loskomen van jou als bandlid. En het publiek was zo enthousiast, meegaand en spontaan dat je vanzelf je grenzen overschrijdt en het optreden alleen maar leuker wordt. Elk optreden had iets opmerkelijks. Het eerste in Bourbonstreet was wel de langste. We hebben drie en een half uur moeten performen en toch viel dat me niet helemaal op. Zo indrukwekkend was het. Voor Ganga was Bourbonstreet interessant, omdat dat het eerste optreden was van de groep in het buitenland. Koninginnedag was ook leuk gezien die buiten was en ontzettend druk met feestende Nederlanders.

De tour heeft iets losgemaakt in de groep. De leden willen meer landen bezoeken, ze willen meer mensen bereiken met hun muziek. Kortom ze willen groter worden. Daarom zien ze deze tour behalve als een mijlpaal ook als de eerste stap naar wereldwijde bekendheid. Zo wil drummer Andy Cotino in de Ziggo Dome in Amsterdam en in andere arena's optreden.

Realistisch blijven
“Een album is bijlange na niet voldoende om met originele variëteit rond te toeren, dus we hebben nog veel uitdagingen voor de boeg”, zegt Bakrude. “Belangrijk is nu om de juiste stappen te nemen en de juiste besluiten omtrent het bekender maken van Apoplectic.” Volgens Ganga is het best moeilijk om direct grote stappen te nemen aangezien eenieder ook andere verplichtingen heeft.
“De muziek wordt eigenlijk daarnaast gemaakt. Er moet ook rekening gehouden worden met het financieel plaatje van zo een tour. Nederland doen we zeker nog een keer aan, de regio is reeds gevallen in gesprekken en Amerika ook. Met een goede planning en aanpak is alles mogelijk. Riezvi Jessurun, bandleider, is realistisch en zegt dat het best moeilijk is om overal bekendheid te krijgen.

“Het kost allemaal wat en je komt er niet zomaar. We gaan door en hebben nu de remmen los. Zolang de muziek in ons leeft, zullen we ons best doen er verder mee te komen. Wij hopen een inspiratie te zijn voor de jeugd, zodat ook zij “the extra mile” gaan. Soms moet je niet zoeken naar een voorbeeld, maar er gewoon zelf voor gaan.”

Op het programma staat nu het starten met het componeren van liederen voor het tweede album.

Kevin Headley
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April