Bangladesh ligt lam
08 May 2013, 17:00
foto
Het openbaar leven in Bangladesh ligt stil. (Foto: AFP)


Het openbaar leven in Bangladesh ligt stil. Na straatgevechten tussen islamisten en de politie heeft de oppositiepartij BNP een algemene staking afgekondigd. De staking is een protest tegen vermoedelijke verdoezeling van het aantal slachtoffers.

Volgens leden van de Bangladesh National Party (BNP) werden bij de gevechten van zondag en maandag honderden islamisten gedood. Ze beschuldigden de regering ervan dat ze de lijken 's nachts heimelijk hebben afgevoerd. Volgens officiële cijfers kwamen bij de straatgevechten 30 mensen om.

De politie noemde de beschuldigingen ongegrond. Vandaag bleven vele scholen, winkels en bedrijven dicht, in de hoofdstad Dhaka was nauwelijks verkeer te zien. De demonstranten staken auto's in brand en lieten kleine springtuigen ontploffen.

Textielfabrieken gesloten
Intussen hebben de autoriteiten ook achttien textielfabrieken gesloten omwille van veiligheidsredenen. Op 24 april stortte een gebouw van acht verdiepingen in, waarin textielfabrieken waren gehuisvest. Volgens de laatste cijfers vielen daarbij meer dan 800 doden.

Zestien fabrieken in Dhaka en twee in Chittagong moesten hun deuren sluiten in het kader van strengere veiligheidsmaatregelen. Het gaat om de eerste sluitingen sinds het dodelijke drama.

Na de instorting op 24 april zijn al 803 doden geteld, aldus luitenant Mir Rabbi van het Bengalese leger. Van hen zijn 790 doden onder het puin teruggevonden. Dertien anderen bezweken aan hun verwondingen. Op het moment van de instorting waren meer dan 3.000 mensen in het gebouw, hoewel er de dag voordien scheuren waren vastgesteld.

Bangladesh is op China na de grootste textieluitvoerder ter wereld. De industrie vertegenwoordigt meer dan 40 procent van het handwerk in het land, en 80 procent van de uitvoer.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May