10 mei: Wereld Lupus Dag
10 May 2013, 10:00
foto


Lupus is een ziekte die voor het gros van de samenleving onbekend is. En toch... komt het voor in Suriname. Om enig begrip en duidelijkheid te brengen in deze ziekte en de gevolgen daarvan, wordt vandaag op Wereld Lupus Dag, dit stuk gepubliceerd.

Lupus is een ongeneeslijke, chronische, auto-immuunziekte, waarbij het lichaam zichzelf aanvalt, met name de huid, de gewrichten en/of de organen. Normaal gesproken zorgt ons immuunsysteem ervoor dat we beschermd zijn tegen indringende virussen, bacteriën en andere ziektekiemen, maar bij lupus gaat er iets mis in het lichaam, waardoor het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt.

Hierdoor ontstaan onder andere pijn, ontstekingen, vermoeidheid en schade aan betrokken orga(a)n(en) of syste(e)m (en). Deze ernstige ziekte treft meestal vrouwen in de leeftijdscategorie van 15-45 jaar, maar ook kinderen en mannen kunnen het krijgen.

Typen lupus
Systemische lupus erythematosus (SLE): naar schatting hebben 70% van alle gevallen deze vorm. Wanneer we het hebben over lupus, doelen we vaak op dit type. SLE kan variëren van mild tot levensbedreigend en kan elk orgaan aantasten. Het verloop van SLE is erg onvoorspelbaar, en symptomen kunnen komen en gaan. Veelvoorkomende symptomen zijn hevige vermoeidheid, hoofdpijn, haaruitval, overgevoeligheid voor zonlicht of fluorescent licht, pijnlijke en gezwollen gewrichten, koorts, huiduitslag, een vlindervormige rode uitslag op het gezicht, en afwijkingen in organen, afhankelijk van het orgaan dat is aangetast. Elk geval van lupus is weer anders en de symptomen variëren van persoon tot persoon. De diagnose wordt gesteld op basis van waargenomen symptomen en bloedonderzoek.

Cutane lupus erythematosus (CLE) : hierbij is overwegend de huid betrokken, waarbij er uitslag en/of huidontstekingen optreden. Iemand met SLE kan ook CLE hebben. CLE kan verder onderverdeeld worden in verschillende typen. Ongeveer 10% van CLE-patiënten ontwikkelt uiteindelijk SLE.

Drug-induced lupus erythematosus (DILE) : deze vorm wordt veroorzaakt door bepaalde medicijnen. Wanneer je het gebruik van de medicatie stopt, verdwijnen de klachten.

Neonatale lupus : deze vorm kan voorkomen bij pasgeboren baby’s van gezonde moeders of pasgeboren baby’s van moeders met lupus. Huidafwijkingen in het gezicht en leverproblemen zijn typerend. Sommige baby’s kunnen ook een hartritmestoornis hebben. Het verloop van de ziekte hangt af van de aard en ernst van de aandoening.

Oorzaak
De oorzaak van lupus is nog onbekend. Onderzoekers hebben aanwijzingen dat genen, hormonen, hevige stress, zonlicht en infecties een belangrijke rol kunnen spelen. Lupus is niet besmettelijk. Lupus komt vaker voor bij mensen van Afrikaanse, Aziatische, Indiaanse of Latijns-Amerikaanse komaf dan bij blanke mensen. Mensen met lupus kunnen ook een andere auto-immuunziekte erbij hebben, zoals reumatoïde artritis, Sjögren’s syndroom of polymyositis. Lupus komt ook voor in Suriname.

Voor mensen met lupus is het zeer belangrijk dat ze de juiste medische zorg ontvangen, zich houden aan hun voorgeschreven behandeling en goed in de gaten gehouden worden. Gebeurt dat niet, dan kan het resulteren in complicaties door en versnelde verergering van de ziekte, en zelfs tot vroegtijdig sterven. Alhoewel er geen geneesmiddel bestaat, zijn er medicijnen die kunnen helpen om de klachten te behandelen. De medicijnen kunnen jammer genoeg op hun beurt zorgen voor vervelende bijwerkingen, die andere problemen veroorzaken. De behandeling hangt af van de symptomen die iemand vertoont.

Suriname
Een reumatoloog is een arts die onder andere gespecialiseerd is in de behandeling van lupus, maar aangezien Suriname geen reumatologen heeft, worden lupus patiënten in ons land door de internist behandeld. Afhankelijk van de klachten dienen zij ook verwezen te worden naar de specialist(en) die hun specifieke klacht kan/kunnen onderzoeken en/of behandelen bijvoorbeeld iemand met hartproblemen moet naar de cardioloog, iemand met oogproblemen moet naar de oogarts of iemand met longproblemen moet naar de longarts.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May