'Juspol verantwoordelijk voor chaos penitentiaire inrichtingen'
08 May 2013, 17:50
foto
Bondsvoorzitter Gustaaf Gallant aan het woord. Aan de tafel een deel van de bestuursleden. (Foto: Raoul Lith)


De Bond van Penitentiaire Ambtenaren in Suriname (BPAS), zegt dat de leiding van het ministerie van Justitie en Politie (Juspol) en de waarnemend directeur Delinquentenzorg, Paulus Pinas, volledig verantwoordelijk zijn voor de chaotische situatie binnen de penitentiaire inrichtingen. De laatste ontwikkelingen waarbij gevangenen zijn ontsnapt uit de inrichting te Duisburg en vele andere zaken hebben volgens BPAS-voorzitter Gustaaf Gallant een diepere achtergrond.

Op een persconferentie vandaag in het gebouw van vakcentrale 'de Moederbond' heeft Gallant enkele zaken uit de doeken gedaan die mede de oorzaak zijn van de chaotische en onwerkbare sfeer in de inrichtingen. Gallant zegt dat het niet erkennen van de hiërarchische structuur binnen het korps, het overslaan van hoge ambtenaren, het muteren van de leiding van de bond, het ontbinden van het ondersteuningsteam, het creëren van een splitsing binnen de gelederen van de pa’s, rancune en het weigeren de bond te accepteren als vertegenwoordiging van de pa’s, hebben geleid tot grote demotivatie. Dit heeft weer gezorgd voor de wanordelijke toestand in de inrichtingen.

Spoedvergadering
Gallant en zijn bestuur hebben hun leden en alle pa’s opgeroepen zich donderdagochtend 7 uur aan te melden in het gebouw van 'de Moederbond' voor een spoedbespreking. De BPAS-voorzitter is vast van plan tot het bittere eind de jarenlange strijd van de pa’s om erkenning van afgedwongen rechten, door te zetten. Volgens hem gaat het om een rechtvaardige strijd, waar de overheid mee heeft ingestemd, maar er geen uitvoering wordt gegeven aan wat met elkaar is overeengekomen.

Gallant meent dat het steeds weer aanstellen van politieke personen als hoofd en waarnemend hoofd voor de instellingen, een van de belangrijkste oorzaken voor de huidige situatie is. “Dit zal zo door blijven gaan zolang de hiërarchie binnen de dienst niet wordt erkend”, zegt Gallant.

Kritiek op Pinas
Op de persconferentie heeft vooral Pinas het moeten ontgelden. Pinas weigert de bond te accepteren en is volgens Gallant de persoon die al bij zijn aantreden steeds geprobeerd heeft het huidige bestuur weg te werken en zelfs verkiezingen voor te stellen. Op de persconferentie hebben Gallant en zijn bestuursleden uit de doeken gedaan dat het dezelfde Pinas is geweest die in 1997, als voorzitter van de bond, gevochten heeft voor de verworven rechten waarvoor nu nog wordt gestreden om uitgevoerd te worden. Het was Pinas die toen in die positie een brief heeft geschreven waarin hij zich verzette tegen de benoeming van personen buiten de dienst als hoofd van de instellingen. Nu is het dezelfde persoon die zich laat benoemen in die functie terwijl er 45 andere hoge functionarissen zijn die gewoon worden overgeslagen”, zegt de vakbondsleider.

Gallant zegt dat er veel meer te vertellen is, maar uit egards voor de autoriteiten hij nu nog niet in details zal treden. De laatste ontwikkelingen, zoals de uitbraak, het muteren van pa’s, het niet ontvangen of accepteren van de bond en het ondersteunen van een actiegroep door de leiding van het ministerie, staan niet op zich zelf. Ook niet de demotivatie en verstoorde werksfeer. Gallant zegt dat die alleen maar het resultaat zijn van wat zich al jaren afspeelt in de inrichtingen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May