Een beperking wordt een handicap als... (Ingezonden)
08 May 2013, 09:00
foto


Onder een integraal toegankelijk openbare plaats verstaan we een openbare plaats die iedereen moet kunnen bereiken, betreden, gebruiken en begrijpen op een gelijkwaardige en zelfstandige manier.

Dit lijkt vanzelfsprekend, maar in de praktijk zien we dat bij het ontwerpen van openbare domeinen vaak wordt uitgegaan van de gemiddelde mens. Zo lopen er echter niet veel rond: iedereen wijkt wel op één of ander punt af van het gemiddelde. De één is wat kleiner, de ander wat dikker, weer een ander loopt wat moeilijk, iemand heeft een (tijdelijke) blessure, een ander heeft een blijvende functiebeperking. Ook iemand die veel boodschappen draagt of een kinderwagen voortduwt wordt beperkt in zijn bewegingsvrijheid. Daarom moet niet het gemiddelde het uitgangspunt zijn, maar de uitzonderingen, de verschillen. De norm is dan ook een mens met veranderende mogelijkheden.

Vrijheid van keuzes en deelname aan het maatschappelijk leven zijn basisrechten. Willen we een maatschappij met gelijke kansen voor iedereen, dan moeten we een einde maken aan de uitsluiting van bepaalde groepen mensen van deelname aan het maatschappelijke leven. Het algemeen streven is om mensen de mogelijkheid te bieden om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren, zolang mogelijk in hun eigen huis te blijven wonen in hun eigen vertrouwde leefomgeving. Dit geldt ook voor mensen die zorg en dienstverlening nodig hebben. Dit is alleen mogelijk wanneer men in en rondom de woning op een gelijkwaardige manier en zonder hulp van derden uit de voeten kan.

Voor mensen die niet buiten kunnen komen of niet meer durven, ligt vereenzaming op de loer. Mensen moeten zo veel mogelijk zelf hun boodschappen kunnen doen, ergens naartoe kunnen gaan, kortom volwaardig deelnemen aan het sociale leven. Om dit mogelijk te maken moet men te voet gebruik kunnen maken van openbare plaatsen, maar ook met het eigen ofwel het openbaar vervoer erop uit kunnen trekken.

Een integraal toegankelijk openbare plaats vormt de sleutel tot een volwaardige maatschappelijke integratie en participatie van iedereen en getuigt van een fundamenteel respect voor alle mensen. Een beperking wordt pas een handicap als de omgeving de gebruiker beperkt in zijn functioneren.

Leny Hardenbol
Stichting Integratie
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May