DNA regelt positie Personen van Surinaamse Afkomst
08 May 2013, 00:00
foto


Vreemdelingen die tot in de derde graad enige verwantschap hebben met Suriname, worden voortaan Personen van Surinaamse afkomst genoemd (PSA). Indien zij willen, kunnen zij een aanvraag doen voor de PSA-status. Deze personen krijgen de status niet automatisch en het zal hen ook niet worden opgedrongen.


Wanneer eenmaal de PSA-status is verkregen, krijgen deze personen, die eigenlijk vreemdelingen zijn, enkele bijzondere rechten toegekend. De Nationale Assemblee is dinsdag begonnen met de behandeling van een initiatief wetsontwerp om de positie van deze groep PSA-vreemdelingen te regelen. De vergadering wordt donderdag voortgezet.

Twee categorieën

Binnen de grote groep PSA-vreemdelingen zijn er twee categorieën van personen die pas nadat zij de PSA-status hebben aangevraagd en gekregen, gebruik kunnen maken van de bijzondere rechten. Bij de eerste categorie gaat het om mensen die een PSA-status hebben, maar in het buitenland wonen. Deze groep krijgt een PSA-document. Deze personen kunnen altijd, van overal in de wereld afreizen naar Suriname zonder aanvraag van een visum, of ander reisdocument. Het PSA-document is daarvoor voldoende. Deze groep personen wordt bij aankomst in Suriname meteen geregistreerd, mag zes maanden in het land blijven, zonder zich te melden bij de vreemdelingendienst en kan een aanvraag doen voor nog eens een half jaar verblijf.

Bij de tweede categorie gaat het om PSA-vreemdelingen die al in Suriname staan ingeschreven. Zij krijgen geen PSA-document, maar een PSA-kaart. Deze tweede categorie heeft naast alle rechten van de eerste categorie, nog meer voordelen. Deze mensen hebben het recht permanent in Suriname te blijven. Zij mogen indien gewenst hun vreemde nationaliteit behouden. Deze categorie mag in Suriname werken zonder een werkvergunning aan te vragen.

Geen dubbele nationaliteit
Opmerkelijk is dat geen van beide categorieën recht heeft op het actief noch passief kiesrecht. Het gaat overigens nog altijd om vreemdelingen. Met deze nieuwe voorzieningen in de vreemdelingenwet, maakt Suriname op eigen manier korte metten met de toescheidingsovereenkomst. Die overeenkomst is bij de onafhankelijkheid gesloten tussen Suriname en Nederland en zorgt voor veel problemen. PSA-vreemdelingen en ook de Nederlandse regering geven er een andere interpretatie aan dan de Surinaamse overheid. Met name artikel 5 lid 2 van die overeenkomst is een groot probleem. PSA-vreemdelingen en ook Nederland zijn van mening dat deze groep vrij en onvoorwaardelijk tot Suriname toegelaten moet worden en in alle opzichten als Surinamer beschouwd moet worden.

Assembleelid Anton Paal (Mega Combinatie/PALU), die voorzitter is van de commissie van rapporteurs die het concept wetsvoorstel voor PSA-vreemdelingen heeft voorbereid, zegt dat nu in geen geval dezelfde fouten worden gemaakt als bij de toescheidingsovereenkomst. Hij benadrukt dat deze nieuwe wet geen uitvoering is van een bepaald verdrag, maar een initiatief is om bepaalde vreemdelingen waarmee Suriname een verbondenheid heeft, tegemoet te komen en een uitzonderlijke behandeling te geven. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat het niet gaat om dubbele nationaliteit.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May