Patiënten op poli’s krijgen geestelijke gidsen
08 May 2013, 06:00
foto
Deelnemers aan de training Geestelijke Gidsen (Foto: Eredienst)


Maximaal 24 geestelijken van verschillende religieuze denominaties worden in het project ‘Mental Health, spirituele aspecten’ getraind tot geestelijke gidsen. Het project is deze week van start gegaan en is een herstart van twee pilot-projecten uit 2006 en 2007. Bij deze pilots gaven vertegenwoordigers van religieuze en spirituele organisaties op poliklinieken in Paramaribo ook al geestelijke en spirituele begeleiding aan patiënten.

Het initiatief voor de hernieuwde en verbeterde herstart van dit project is in 2012 genomen door een samenwerkingsverband tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken (afdeling Erediensten) en het ministerie van Volksgezondheid (RGD). In de trainingen zullen onderwerpen als basic ethics, zorg, religie, geloof en levensbeschouwing, counseling, mondeling presenteren, ademhalingstechnieken en positief denken aan de orde komen.

Pilots geslaagd
Na evaluatie van de toenmalige pilots, waren zij als inhoudelijk zeer geslaagd uit de bus gekomen, maar werden zij door logistieke en organisatorische factoren niet vervolgd. Verschillende huisartsen hadden opgemerkt dat een deel van de patiënten die zich aanmeld op het spreekuur, ziek was geworden door problemen van psycho-sociale aard. Begeleiding op religieus/spiritueel gebied zou hen kunnen helpen beter om te gaan met voor- en tegenspoed, zoals ziekte, verlies en teleurstelling.

De ondersteuning zou een gunstig effect kunnen hebben op hun geestelijke en lichamelijke gezondheid. Omdat deze begeleiding helaas niet past binnen de hedendaagse profiel- en taakstelling van de arts, is de stap gezet om religieuze en spirituele organisaties te benaderen voor deze mentale versterking.

Oorzaak aanpakken
De geestelijke gidsen hebben tot taak om mensen bewust maken van de rol van het mentale/geestelijke op de lichamelijke gezondheid. Het algemeen gevoel van welzijn is op zich duurzamer dan het grijpen naar medicijnen als oplossing, omdat deze bewustwording teruggrijpt naar de werkelijke oorzaak, en niet alleen het symptoom aanpakt.

Het welzijnsniveau hangt ook af van de geestelijke en mentale gesteldheid en het is dringend noodzakelijk dat wij de kennis die wij ter beschikking hebben - met onze diversiteit aan culturen, religiën en spiritualiteit - bundelen en aanwenden om het geestelijke en mentale welzijn van de Surinamer te helpen verbeteren, zegt de voorlichting van Biza.

Expertise gebruiken
In de toekomst moet optimaal gebruik gemaakt kunnen worden van elkaars expertise om structurele oplossingen voor knelpunten te vinden en continuïteit van zorg te kunnen bieden aan mensen met psychische problemen en stoornissen.

Naast het trainen en inzetten van geestelijke gidsen op de verschillende poliklinieken, beoogt het project onder meer het in kaart brengen van psychische sociaaleconomische problemen en zorgen voor oplossingen. Na evaluatie van het project is het ook de bedoeling dat dit wordt voortgezet als een programma op de begrotingen van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May