Importen Suriname onderworpen aan pre-shipment inspectie
10 May 2013, 00:00
foto
SGS is wereldwijd actief bij het inspecteren, verifieren, testen en certificatie van goederen en diensten. (Foto: industryeurope.net)


Alle ladingen zullen begin volgende maand voor verscheping naar Suriname worden onderworpen aan een douane-inspectie met ondersteuning van de SGS SA (voorheen Société Générale de Surveillance). Het presidentieel besluit voor de pre-shipment inspection is getekend en moet de minister van Financiën al het benodigde voor de inspectie op lijn brengen.

Starnieuws verneemt dat alle betrokkenen donderdag de laatste inzichten en instructies hebben gekregen die moeten leiden tot de uitvoering van dit besluit. Deze inspectie is vooral gericht op het minimaliseren van de onder-facturering bij de import van goederen. Ofschoon onder-facturering over de hele importlinie plaatsvindt, is het vermoeden dat vooral bij de auto-import handelaren tussen de 20 en 40 procent onder de werkelijke waarde opgeven. De douane is al geruime tijd bezig met SGS. Nu de samenwerking daadwerkelijk beklonken is, zullen SGS-functionarissen de Surinaamse douane bijstaan bij de controle. De samenwerking geldt voor achttien maanden.

Een van de voorwaarden van de controle is dat drie dagen voor de verscheping naar Suriname de importeur zijn lading aan de douane-inspectie moet aangeven. De lading wordt dan gecontroleerd op wat de documenten aangeven, zoals de werkelijke waarde, de kwantiteit en de kwaliteit. Het gaat erom dat wat bijvoorbeeld staat op de Bill of Lading daadwerkelijk klopt. Recent heeft de douane nog een auto ter waarde van US$ 42.000 onderschept, waarvan de importeur beweerde dat hij het voertuig voor US$ 22.000 heeft aangeschaft.

Multinationale onderneming
De SGS-functionarissen zitten in het buitenland en zullen dus de ladingen controleren. Statistieken geven aan dat in landen waar de SGS operationeel is, de inkomsten van die landen met 30 tot 40 procent zijn toegenomen. Het ontbreekt de Surinaamse douane aan menskracht en expertise om het probleem van onder-facturering grondig aan te pakken. Bovendien is de douane niet in staat om overal – van waaruit er wordt geïmporteerd - aanwezig te zijn. Wat er voor de diensten van de SGS moet worden betaald, is vooralsnog niet vrijgegeven. Het kantoor van SGS in Suriname staat aan de Lothlaan.

SGS SA is een multinationale onderneming met haar hoofdkantoor in Genève, Zwitserland, die diensten levert op het gebied van inspectie, verificatie, testen en certificatie. Het bedrijf heeft ongeveer 75.000 medewerkers en is actief met meer dan 1.500 kantoren en laboratoria over de hele wereld.

De kerndiensten van SGS zijn inspectie en verificatie van de hoeveelheid, het gewicht en de kwaliteit van verhandelde goederen, het testen van de kwaliteit van het product en het testen van diverse gezondheids-, veiligheids- en wettelijke normen. SGS zorgt ervoor dat producten, systemen of diensten voldoen aan de eisen die overheden, certificerings-instellingen of SGS-klanten stellen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May