SVJ noemt beleving recht vrije meningsuiting 'goed'
03 May 2013, 03:00
foto


De Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) vindt dat de beleving van het recht op vrije meningsuiting in Suriname 'goed te noemen is'. Dit zegt de organisatie in een verklaring, ondertekend door voorzitter Wilfred Leeuwin. Vandaag wordt internationaal de 'Word Press Freedom Day' herdacht.

De SVJ zegt extra stil te staan bij het recht op vrije meningsuiting en de betekenis hiervan. Benadrukt wordt dat het hier niet om een geschenk of gunst gaat, maar om een mensenrecht dat bij de geboorte van toepassing is. "Dit grondrecht is dan, zeker in een democratische samenleving, vastgelegd in de nationale wetgeving. Het ‘kan’ en mag niemand worden ontnomen."

Onveilige wereld voor journalisten
In de grondwet is het recht op vrije mening verankerd in artikel 19. Daarnaast heeft Suriname de Universele verklaring van de Rechten van de Mens en het verdrag voor Burger en Politieke Rechten van de Verenigde Naties geratificeerd. Er zijn voldoende waarborgen wereldwijd voor de bescherming van dit fundamentele recht. De SVJ is aangesloten bij regionale en internationale overkoepelende journalisten organisaties en voelt zich gesterkt hierdoor.

De VN en haar partners stellen dat ondanks de bescherming, dit recht nog steeds wordt geschonden. Burgers, maar met name zij die de beleving van dit recht tot hun levenstaak of beroep hebben gemaakt, worden nog altijd beknot, bedreigd, mishandeld, in het gevang gestopt en zelfs gedood. De steeds terugkerende nadruk voor het beleven van het recht op vrije meningsuiting is dit jaar mede ingegeven door het feit dat in 2012 een record aantal van 121 journalisten en mediawerkers om het leven zijn gebracht tijdens de uitoefening van hun werk.

Oproep
"Terugkijkend op de eigen Surinaamse situatie moet worden toegegeven dat de beleving van dit recht redelijk goed te noemen is", zegt de vereniging. De SVJ feliciteert dan ook de Surinaamse gemeenschap, maar in het bijzonder haar leden en beroepsgenoten met de herdenking van deze dag. Echter doet de vereniging meteen ook een oproep aan beroepsgenoten, dit recht op de juiste wijze te beleven. Geen enkele vrijheid is absoluut. In artikel 19 staat: Een ieder heeft het recht om door de drukpers of andere communicatiemiddelen zijn gedachten of gevoelens te openbaren en zijn mening te uiten, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
Dit recht is door de wetgeving gebonden aan beperkingen. Bij de beleving van dit recht, mag de wet niet geschonden worden. De SVJ pleit voor een hoogstaande beoefening van het journalistieke beroep met een strikte inachtneming van de ethische principes en beroepscode die de journalistiek zich eigen heeft gemaakt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May