Standard & Poor’s benadrukt verbreding basis economie
02 May 2013, 00:00
foto


Ratingbureau Standard & Poor’s heeft de 'outlook' van Suriname bijgesteld van stabiel naar positief. De financiële positie van het land is volgens dit bureau verbeterd en de vooruitzichten zijn goed. De bijstelling is mede te danken aan de grote investeringen in de mijnbouw- en de oliesector. De bezorgdheden worden ook benadrukt. Het bureau wijst op de noodzaak tot verbreding van de smalle economische basis en versterking van de institutionele capaciteit.


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) gaat in een persbericht in op de bijstelling van de 'outlook' door Standard & Poor’s op 25 april. Volgens het bureau zullen de investeringen in de mijnbouwsector leiden tot verhogen van het groeipotentieel, de export en de overheidsontvangsten. Belastinghervormingen en de creatie van een spaar- en stabilisatiefonds zullen leiden tot fiscale flexibiliteit. Surinames lage schuldpositie, goede exportprestaties, alsook de toenemende internationale reserves zijn niet onopgemerkt gebleven bij Standard & Poor’s. Er is ook een toenemende politieke consensus in het land geconstateerd over het belang van macro-economische stabiliteit.

Waarschuwingen
Het bureau waarschuwt ervoor dat de vertraging of stopzetting van hervormingen kunnen leiden tot herziening van de outlook van positief naar stabiel. Een aanhoudende daling van de internationale goederenprijzen kan leiden tot sterk verminderde exportopbrengsten en overheidsinkomsten voor Suriname.

Indien niet op tijd krachtige maatregelen worden getroffen, kan dit leiden tot economische onevenwichtigheden met mogelijk negatieve gevolgen voor Surinames credit rating. Er moet voor gezorgd worden dat de rating niet terugvalt. De CBvS zegt zich te zullen blijven inzetten voor alert monetair beleid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May