Autoriteiten op één lijn over probleem Sasur
01 May 2013, 22:00
foto
Anwar Lalmohamed (l), ondervoorzitter van de VRTS, bij de aanbieding van het pakket aan de directeur van het kabinet van de president.


Het kabinet van president Desi Bouterse, maar ook assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, zijn het er over eens dat het voortslepend probleem rond de Stichting auteursrechten Suriname (Sasur) nu eindelijk moet worden opgelost. Deze twee autoriteiten hebben dat duidelijk gemaakt nadat zij een pakket aan wetsartikelen hadden ontvangen.

Showorganisatoren, de Vereniging van Radio- en Televisiedirecteuren in Suriname (VRTS) en andere organisaties die zich verzetten tegen de werkwijze van Sasur hebben het pakket dinsdag aangeboden aan het Kabinet van de president en aan de assembleevoorzitter. Directeur Eugene van der San van het Kabinet van de president zei dat hij in opdracht van het staatshoofd een intrekkingsbeschikking heeft uitgevaardigd om de raad van toezicht van Sasur te vervangen. “Maar het is ergens blijven steken en dit soort dingen mogen niet gebeuren bij de overheid”, merkte Van der San op.

De groep instanties en personen die zich verzet tegen de werkwijze van Sasur heeft een pakket van dertien maatregelen aangeboden die als wijzigingen moeten worden opgenomen in de bestaande auteurswet van 1913. Op basis van deze wet en een uitvoeringsbeschikking heeft Sasur het recht op te treden. De groep heeft in september 2012 al hevig protest aangetekend bij de autoriteiten. Toen vonden de meeste parlementariërs ook dat er ingegrepen moest worden in deze kwestie.

Aanpassen oude wet
Ondanks de duidelijke taal van de autoriteiten is er tot nu toe geen oplossing gekomen voor het probleem. Alle partijen zijn het er wel over eens dat een organisatie als Sasur in Suriname nodig is, maar dat met het aanpassen van de bestaande ‘oude’ wet van 1913 er betere en meer maatschappelijk verantwoorde invulling hieraan moet worden gegeven.

Het pakket aan wetswijzigingsvoorstellen is aan de autoriteiten overhandigd door waarnemend voorzitter van de VRTS, Anwar Lalmohamed, directeur-eigenaar van Sky-radio en televisie. Hij verwoordde dat het nooit de bedoeling van de wetgever kan zijn geweest dat door en met het optreden van Sasur er zoveel maatschappelijke onrust ontstaat in de samenleving. Geerlings-Simons zei dat het probleem rond intellectuele eigendommen verder gaat dan alleen muziekrechten. “Het is inderdaad noodzakelijk dat de wetgeving wordt aangepast”, zei de DNA-voorzitter.

VRTS-leden tekenen overeenkomst
Zij beloofde de indieners er werk van te maken bij zowel het parlement als de regering dat er aanpassing komt van de wet. Hoe lang het zal duren wanneer de wet wordt aangepast, kon Simons niet met zekerheid zeggen. “Afhankelijk van wat in de wijzigingen staat en de werkwijze van de president, zou het kunnen dat het snel wordt aangepast.” Tegenover de aanwezige journalisten zei zij dat het parlement niemand iets kan opdragen. Wel zou het college meer gebruik kunnen maken van zijn enquêterecht. Middels wetgeving zou in elk geval Sasur gedwongen kunnen worden onder andere haar repertoire openbaar te maken.

Lalmohamed zei tegenover journalisten dat hij geen antwoord heeft op de actie van sommige leden van de VRTS, die buiten de vereniging om een licentie- overeenkomst hebben getekend met Sasur. Volgens hem hebben zij een eigen verantwoordelijkheid. Zelf is hij van drie gevallen op de hoogte van leden die een licentie-overeenkomst hebben getekend. Hij ontkent dat ook prominent lid en ondervoorzitter van de VRTS, Faried Pierkhan, directeur-eigenaar van Rapar Broadcasting Network (RBN) een licentie heeft getekend met Sasur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May