BEP 40 jaar (aangeboden)
28 Apr 2013, 06:00
foto


Laat mij bij deze alvast alle BEP leden en sympathisanten van harte feliciteren met het 40 jarige bestaan. De ontstaansgeschiedenis en daarop volgende ontwikkeling van deze partij is erg boeiend en interessant. De partij is na verraad van een kleine groep binnen de Progressieve Bosneger Partij (PBP), op 29 april 1973 opgericht. Het verraad hield in dat een kleine groep leden de PBP om materialistisch gewin koste wat het kost wilde binden aan de VHP.


De meerderheid van de leden kon dit echter niet tolereren en nam uit zeer principiële redenen het besluit om de politieke partij Bosneger Eenheid Partij (BEP), op te richten. De oprichting en de naamgeving van de partij bevestigen de behoefte aan een politieke partij die professioneel leiding moet geven aan de politiek-economische emancipatie van de achtergestelde nakomelingen van de slaven die middels guerrillastrijd zich bevrijd hebben van de mensonterende slavernij. Dit oprichtingsdoel en de naamgeving waren in 1973 uitgaande van het feit dat Suriname staatkundig deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden, mijn inziens erg passend en legitiem. Behalve de groepsemancipatie als hierboven bedoeld, moet de oprichting en naamgeving van de partij in het breder perspectief van de nationale emancipatiestrijd, het dekolonisatieproces geplaatst worden.

De partij heeft in haar verdere ontwikkeling bewezen een actieve bijdrage te hebben geleverd aan de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975.
De partij heeft vanaf de oprichting deelgenomen aan de algemene en vrije verkiezingen. Vanaf 1991 tot heden is de partij present in de Nationale Assemblee. De partij heeft op diverse momenten in haar ontstaansgeschiedenis te kampen gehad met tegenslagen. De tegenslagen van de afgelopen twee en half jaar kennen echter hun weerga niet. De partij is duidelijk van binnen- en buitenuit geattaqueerd en verraden, hetgeen uiteindelijk geleid heeft tot het niet verder deelnemen aan de huidige regeringscoalitie. De BEP heeft echter veerkracht ontwikkeld om het hoofd zichtbaar te houden dankzij de eigen waardigheid, principes, eerlijkheid en visie over de sociaal-economische richting die Suriname moet volgen.

BEP, hetgeen thans staat voor Broederschap en Eenheid in Politiek, heeft bij de oprichting van wijlen Graman Jozef Daniel Aboikoni als symbool meegekregen, de raaf. De raaf staat bekend als een mooie vogel die onvermoeid lange afstanden aflegt vanuit een vooraf uitgezet traject om succesvol haar einddoel/bestemming te bereiken. Dit gedrag van de raaf is zichtbaar terug te vinden in het politieke gedrag van de BEP. De raaf manifesteert zich consequent en consistent aan een ieder als een raaf en nooit als een Kameleon. Dit betekent simpelweg dat de BEP betrouwbaar is, zich houdt aan haar waardigheid en principes, elk partnerschap aangaat op basis van gelijkwaardigheid en elke vorm van bevoogding afwijst.
Omdat de partij een visie heeft over mens en maatschappij, nu en in de toekomst, zal nimmer verraad gepleegd worden aan de achtergestelde groepen in dit land.

Ik vertrouw erop dat de leiders van de BEP niet zullen vervallen in verraderlijke gedragingen naar het volk van suriname in het algemeen en naar haar achterban in het bijzonder, toe. De kwalitatieve bijdrage die BEP levert aan de debatten in het parlement, versterken de hoop dat het goed komt met de partij.
Gefeliciteerd volk van Suriname. Het is een voorrecht dat Suriname zo een partij heeft.

Bert Eersteling
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May