SBF licht duurzame productie cassave en podosiri uit
28 Apr 2013, 03:00
foto
Belangstellenden voor de machine die cassave en podosiri verwerkt. (Foto: Rene Gompers)


Suriname Business Forum (SBF) wil bijdragen aan duurzame productie van cassave en podosiri. Daartoe heeft de organisatie een seminar gehouden over de productie en verwerking van cassave en podosiri in het KKF-gebouw. Met presentaties, video’s en demonstraties zijn nieuwe inzichten verschaft in deze sector.

Het forum is een samenwerking aangegaan met deskundigen uit Brazilië. Bij de zuiderburen is het planten en verwerken van cassave en podosiri uitgegroeid tot een industrie. De bijkans 100 deelnemers, veelal kleine producenten, waren vooral geïnteresseerd in de verwerkingsmogelijkheden. Ze wilden ook weten welke varianten het best geschikt zijn voor massaproductie.

Het seminar is het eerste uit een reeks, zegt SBF-directeur Gilbert van Dijk aan Starnieuws. “We willen alle districten aandoen. En als de mensen niet naar ons kunnen komen, brengen wij het seminar naar hen toe.” Hij voegt eraan toe dat met de juiste benadering Suriname veel meer profijt zou kunnen halen uit cassave en podosiri.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is al geruime tijd bezig met trainingen voor agro-ondernemers in alle districten. Tuin-en kleinlandbouwers krijgen inzichten in zakendoen en duurzame productie. “Wij proberen zoveel mogelijk faciliteiten te creëren voor deze groepen om tot bloei te komen,” zei landbouwminister Hendrik Setrowidjojo. “Uiteindelijk moeten zij in staat zijn mee te dingen op de wereldmarkt.”

Geen onderzoek
Food engineer Robert Kross, die verbonden is aan de Technologische Faculteit, heeft de uiteenlopende toepassingen van cassave van voedsel voor mens en dier tot het vervaardigen van andere producten laten zien. “ Er zijn nu meer producten van cassave op de markt, maar er kan nog veel meer uitgehaald worden. Wat wij hier zien als bijproduct of afval, wordt in het buitenland juist gezien als grondstof voor een ander product,” zei Kross.

Cassave heeft heel veel eigenschappen door zijn samenstelling. In Brazilië wordt de productie wetenschappelijk benaderd. De Brazilianen werken met ruim 2.500 varianten van cassave. In Suriname zijn er tot nu toe 105 varianten vastgesteld. Er kan echter geen onderzoek worden verricht naar het genetisch profiel, samenstelling en mogelijke toepassingen. “Wij hebben geen faciliteiten en zijn als universiteit niet in staat om degelijk onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek te verrichten,” zucht Kross. “Wetenschappelijk onderzoek is van cruciaal belang als je innovatief wil zijn. We beseffen niet hoeveel potentie in cassave en podosiri zit.”


Rene Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May