Hoge prijzen groenten en fruit door gezond regenseizoen
22 Jun 2010, 13:20
foto


Het regenseizoen zorgt voor hoge prijzen voor groenten, fruit en ander plantaardig voedsel. Een bosje tajerblad van normaal SRD 2 kost nu rond SRD 4. Tomaten is in deze regenperiode een luxe in de keuken. Een normale pak van 10 tomaten kost al snel SRD 15. Wie het zich kan permiteren betaalt SRD 27,50 voor een grote pak. “Er is helemaal niets aan de hand”, zegt groenteverkoper Bhajo van Gopiemarkt aan de Tourtonnelaan. “We zitten in de regentijd, waarin de groenteboer last heeft van wateroverlast en daardoor slechte oogsten”. De hoge prijzen hebben niets te maken met schommelende koersen”, zegt hij.

“Mei en juni behoren in de grote regentijd tot de natste maanden van het regenseizoen”, zegt meteoroloog Jimmy Samijo. Wetenschapper en milieudeskundige Sieuwnath Naipal, vindt het belangrijk dat Surinamers zich bewust zijn van weersomstandigheden. “Als je weet dat vanaf april de grote regentijd aanbreekt, weet je ook dat plantaardig voedsel duurder zal zijn en je slim inkopen moet doen”. Volgens hem is het een gezond regenseizoen, dat op tijd is gekomen en naar verwachting op tijd zal eindigen. “Voor het land en sommige landbouwgewassen is het een normaal gezond regenseizoen”, zegt Naipal.

Meteoroloog Samijo legt uit dat ondanks de grote regenperiode op sommige plaatsen het weer wisselend is, met perioden van droogte en op andere plaatsen de kans op extra regen en zwaar onweer. “De Inter Tropische Convergentie Zone (ITCZ) die bepalend is voor het weer, bevindt zich niet helemaal noordelijk boven Suriname, maar meer boven de Atlantische oceaan. Voor vandaag blijkt uit satellietbeelden dat er wat meer droge lucht wordt aangevoerd. “We kunnen dus matige regenbuien verwachten”, zegt Samijo. De grote regentijd zal tot midden augustus duren, met een speling van twee weken eerder of twee weken later.

In het binnenland valt er veel regen, maar niet zo veel dat er van overstroming gesproken kan worden. Soekarni Salons, die werkt bij de Klimatologische dienst, houdt elke dag de cijfers de regenval bij en publiceert maandelijks een overzicht. Zij bevestigt dat mei en juni de natste maanden zijn met een gemiddelde van 200 tot 300 millimeter regen en soms iets meer. Samijo zegt dat in het kustgebied, Donderskamp en Langatabbetje er veel neerslag is gevallen. Het heeft veel geregend in Langatabbetje. Daar is maandag een neerslag gemeten van 95.5 millimeter.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May