Assembleeleden analyseren gouddeal in PALU-centrum
25 Apr 2013, 07:30
foto


De assembleeleden Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) en Henk Ramnandanlal (Mega Combinatie/PALU) zullen vrijdagavond de goudovereenkomsten met Iamgold en Surgold analyseren. Beiden maken deel uit van de commissie die de ontwerpwetten voor openbare behandeling hebben voorbereid. Parmessar is voorzitter van de commissie van rapporteurs.

De PALU-jongeren organiseren deze discussieavond met als titel Goudovereenkomst Iamgold is een goudmijn of een goudpijn?' De regering heeft samen met de goudonderhandelingsteams bijna twee jaren om de tafel gezeten met de buitenlandse investeerders om uiteindelijk in december 2012 twee concept goudovereenkomsten voor te leggen aan De Nationale Assemblee. Uiteindelijk wordt de goudovereenkomst met Iamgold/Rosebel Gold Mines op zaterdag 13 april in het parlement aangenomen. De regering heeft uitstel gevraagd voor de behandeling van de overeenkomst met Surgold, een joint venture tussen Suralco en Newmont.

Misverstanden
Sinds de indiening bij het parlement is veel werk verzet om de openbare debatten voor te bereiden. Heel veel argumenten voor en tegen, door zowel de coalitie als de oppositie zijn naar voren gebracht in de openbare debatten. Met name over de 'Area of Mutual Interest' is aangevoerd dat hiermee Suriname een groot deel van zijn soevereiniteit weggeeft. Bovendien is aangevoerd dat door het ontbreken van degelijke haalbaarheidsstudies en bedrijfsplannen deze overeenkomsten een sprong in het duister zouden zijn. Volgens de PALU is in de samenleving te merken dat er veel misverstand bestaat over de overeenkomsten en dat er twijfel is over de voordelen voor Suriname uit de Iamgold/RGM overeenkomst.

De PALU jongeren besloten om over de goedgekeurde goudovereenkomst een discussieavond te organiseren. Zij willen meer uitleg over de inhoud van de goudovereenkomsten, zegt de organisatie in een persbericht. Wat is zo anders aan de huidige goudovereenkomsten in vergelijking met de conceptovereenkomst voorbereid door de regering-Venetiaan en de nieuwe? Waarom zouden wij risico’s willen lopen in de goudsector door actief te participeren in de investeringen? Wat houdt nou de veel besproken 'Area of Mutual Interest in?' Waarom zijn haalbaarheidsstudies en milieu en sociale impactstudies zo belangrijk bij grootschalige investeringen in de goudsector?

Deze discussie wordt vrijdagavond in het Ontmoetingscentrum 'Bun Dyari' gehouden en zal om 19.30 uur beginnen. De activiteit is voor eenieder toegankelijk.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May