Linscheer: Aankoop 75 voertuigen verantwoord en doelmatig
24 Apr 2013, 16:20
foto
Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid, vandaag op een persconferentie. (Foto: Wilfred Leeuwin)


De aankoop van 75 voertuigen door het kabinet van de president is in de eerste plaats verantwoord, doelmatig en volgens alle comptabele regels geschied. Dit stelt, Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid van het kabinet, vandaag op een persconferentie.

Linscheer heeft in detail het traject uitgelegd hoe het kabinet tot de aankoop is gekomen. Dat er is afgeweken van de regel van openbare aanbesteding, heeft alles te maken met aankopen die vallen onder de noemer veiligheid op het kabinet van de president. Het assembleelid Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) heeft aan diverse media missives verstrekt, waaruit blijkt dat de raad van ministers afgeweken is van de regel tot het houden van een openbare aanbesteding. Hij vroeg zich af waarom er 75 voertuigen aangeschaft moesten worden.

Uitleg
Linscheer zegt dat bij de machtsovername in 2010 door het regeerteam van president Desi Bouterse, er een dringende behoefte was om voor alle veiligheidsdiensten van het land voertuigen aan te schaffen. Het ging om auto’s voor de politie, douane, de inlichtingen diensten en andere instanties die betrokken zijn bij de veiligheid van het land. De veiligheidsfunctionaris zei dat de voertuigen niet in een staat waren om gebruikt te worden voor het handhaven van de veiligheid in het land. “We hebben niets: geen boten, geen vliegtuigen en goede voertuigen. Dan vindt men het nu vreemd dat we voertuigen aanschaffen. Maar ze gaan weer schreeuwen, want we gaan binnenkort helikopters aanschaffen”, zegt Linscheer.

De veiligheidsadviseur van de president geeft aan dat er toen een zeer chaotische situatie in het land heerste en dat meer dan 150 criminelen vrij rondliepen. “Wanneer je de verantwoordelijkheid hebt, moet je de leiding nemen en keuzes maken”, meent Linscheer. De begroting van 2010 voorzag niet in het aanschaffen van nieuwe voertuigen, dus werd het opgebracht op de begroting van 2011. Echter waren de auto’s dringend nodig, maar was er geen geld om die te betalen. “We hebben toen enkele bedrijven benaderd om de voertuigen aan te schaffen. Belangrijk daarbij was dat er meteen geleverd moest worden en dat het bedrijf pas aan het eind van 2012 het geïnvesteerde geld zou kunnen krijgen”, legt Linscheer uit.

Voorschieten problematisch
De directeur Nationale Veiligheid deelt mee dat geen enkel ander bedrijf dan Yokohama bereid was om onder die voorwaarden de voertuigen te leveren voor de overheid. Binnen vijf dagen waren de auto's aangeschaft en heeft het zelfs langer dan een jaar geduurd voordat Yokohama over zijn geïnvesteerd geld kon beschikken. Het gaat om een bedrag van iets meer dan SRD 7.2 miljoen. Linscheer wijst er op dat het gaat om een Surinaams bedrijf. Ook is het geen moreel vraagstuk dat het Yokohama waarvan toppers in het verleden betrokken zouden zijn geweest bij witwaspraktijken. “Waarom zijn dit soort vragen niet gesteld in 2000. Toen heeft de regering niet gekocht, maar gratis voertuigen gekregen van ditzelfde bedrijf”, voert Linscheer aan.

Jogi vindt dat de regering niet transparant is. Er wordt geen uitleg gegeven over zaken die gedaan worden, waarbij miljoenen worden uitgegeven. Hij merkt op dat in het verleden de regering met een NDP-signatuur een financieel debacle van het land heeft gemaakt. Nu zegt de president ook dat de staatshuishouding vastgelopen is. "Hij is toch geen vreemde in Jeruzalem". De volksvertegenwoordiger vindt dat er allerlei aankopen worden gedaan, waarover geen enkele verantwoordelijkheid wordt afgelegd. Nu hij de zaak in de publiciteit heeft gebracht, komt er eindelijk een verklaring.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May