Korpschef: VS-rapport over mishandeling 'pertinent onjuist'
24 Apr 2013, 13:30
foto
Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie


“Het is helemaal niet waar. Het is pertinent onjuist”, zegt korpschef Humphrey Tjin Liep Shie. Hij reageert op het rapport van het State Department van de Verenigde Staten van 19 april. Hierin staat dat er bij 413 gevallen onderzoek gepleegd is die te maken heeft met mishandeling van gedetineerden en vrije burgers’.

De informatie is volgens de politiechef niet correct. Het cijfer 413 slaat niet op mishandelingen alleen. Het gaat om onder andere plichtverzuim, laat op het werk verschijnen, het niet bezoeken van een cursus. Aangiften die niet op tijd in geschrifte zijn gesteld, het voeren van nodeloze langdurige telefoongesprekken, zich zonder hoofddeksel op de openbare weg begeven en niet disciplinair gedrag tegenover een meerdere in rang.

41 politieagenten
Uit data van de afdeling Interne Tucht Zaken (ITZ) blijkt dat er 41 politieambtenaren zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling het afgelopen jaar. De afdeling Onderzoek Politiezaken (OPZ) heeft het afgelopen jaar 213 klachten onderzocht van burgers. Deze afdeling onderzoekt geen interne zaken tegen politieambtenaren maar de afdeling ITZ. OPZ krijgt burgerzaken die worden aangegeven voor onderzoek. Als OPZ klaar is met het werk gaat het dossier naar OM. Zij beslissen als tot vervolging wordt overgaan of niet. Een kopie van het dossier vindt zijn weg naar onze hoofdcommissaris. De korpschef bespreekt de klacht verder met ITZ en de procureur generaal, meldt de politievoorlichting in een persbericht.

Politieambtenaren kunnen gestraft worden op basis van zaken die voorkomen in het wetboek van strafrecht en als wordt gehandeld in strijd met het politie handvest. Enkele jaren terug is ook het politie gedragscode boekje, het zogeheten groene boekje geïntroduceerd. In dit boekje is onder andere aangegeven hoe de politieambtenaren zich moeten gedragen. Ook bij overtreding van die gedragscode mag de korpschef tuchtrechtelijke straf opleggen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May