Schoongewassen monument behoeft renovatie
23 Apr 2013, 22:00
foto
Het monument van koningin Wilhelmina wordt schoongespoten.


Het verwaarloosde monument van koningin Wilhelmina is vandaag schoongespoten. Het is ontdaan van alle modder en vuil van de afgelopen jaren.

Stichting Cultuureducatie heeft ervoor gezorgd dat het monument er nu schoon bij staat. "Natuurlijk kun je het niet al te grondig doen, anders beschadig je het beeld," zegt initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Benjamin Mitrasingh aan Starnieuws. "Het beeld is negentig jaar oud, daar ga je dus voorzichtig mee om moeten gaan."

De staat Suriname heeft het monument dat in 1923 is gemaakt voor 18.000 Nederlandse gulden gekocht. "En aangezien de koningin het zelf niet had gezien, is er een klein beeld daarvan gemaakt voor haar." Mitrasingh ging ertoe over het monument aan te pakken, naar aanleiding van de kroning van Willem Alexander tot koning der Nederlanden op 30 april. Hij vindt het niet meer dan een vriendelijk gebaar naar het voormalig moederland en de aanstaande koning, dat het beeld van een lid van het koningshuis er fatsoenlijk bijstaat.

Op de dag van de kroning zelf, trommelt Mitrasingh de Nederlandse stagiaires bij elkaar om een bloemetje te leggen bij het monument. "De stagiaires krijgen een uur om de kroning van de koning, hier gezellig te komen vieren."

De attributen die bij het monument horen, zullen ook worden aangepakt, zegt Mitrasingh. Zo ontbreken de koninklijke emblemen van het monument en zijn de affuiten van de kanonnen die erbij zijn vergaan. De voorzitter van de stichting is al bezig fondsen te zoeken om het geheel te complementeren.

Het beeld dat tot de onafhankelijkheid op het plein bij het presidentieel paleis stond, staat verloren en vergeten bij het Fort Zeelandia.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May