Rouwperiode koning Gazon Matodja afgesloten
22 Apr 2013, 00:00
foto
De rouwperiode van koning Gazon Matodja van de stam der Aucaners is zondag afgesloten. Hij sliep op 1 december 2011 in en werd op 10 april vorig jaar ten grave gedragen. (Archieffoto van de kist waarin de granman 'slaapt')


De rouwaflegging van de overleden koning Gazon Matodja van de stam der Aucaners is zondag te Drie Tabiki afgesloten. Met het ritueel wasi bakaman en een plengoffer is definitief een einde gekomen aan de rouwperiode die vanaf december 2011 begon.

In de vroege ochtend werden de twee weduwen gebaad bij de Gaan faka en vervolgens in de Tapanahonyrivier. Na het plengoffer ging de bevolking naar huis om gestoken in felle kleuren terug te komen. Dit als teken van de dat rouw voorbij is. In het dorp ontstond een feestpartij, die zal uitmonden in een brokodey.

De Aucaanse koning laat vijf kinderen achter. Volgens Jopie Matodja, secretaris van de overleden koning, zijn de weduwen nu onder verantwoordelijkheid van hun respectievelijke families. President Desi Bouterse, diverse ministers, assembleeleden, dignitarissen van diverse stammen, vertegenwoordigers van de dertien lo's van de Aucaners hebben deelgenomen aan de ceremoniën. Minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme is zondag teruggegaan naar de stad, terwijl assembleelid Walter Bojaski (A Combinatie/ABOP) nog op Drie Tabiki is.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May