Chinese reddingswerkers worstelen om overlevenden
21 Apr 2013, 15:00
foto
Duizenden hebben hun huis verloren door de aardbeving van vrijdag op zaterdagnacht in China. (Beeld: BBC)


Chinese reddingsteams worstelen om overlevenden te bereiken in afgelegen bergachtige dorpen in de provincie Sichuan. Het gebied is vrijdag op zaterdag getroffen door een krachtige aardbeving met een kracht van 6,6.

Staatsmedia melden dat hulpverleners met speurhonden de meest afgelegen gebieden nu te voet hadden bereikt. Maar met verstoorde communicatienetwerken, is de omvang van de schade nog onduidelijk. De natuurramp heeft tot nog toe 203 mensen gedood en ongeveer 11.500 anderen verwond. De staatsmedia melden dat onder de gewonden 960 mensen er ernstig aan toe zijn.

Premier Li Keqiang die toezicht houdt op de hulpverlening, zegt dat het redden van levens het allerbelangrijkste is. Sommige dorpen in de buurt van het epicentrum in de provincies Lushan en Baoxing liggen in puin. Gisteren volgden een aantal naschokken.

Japan biedt hulp
Paus Franciscus zei in zijn wekelijkse toespraak dat zijn gedachten waren bij de mensen in China. "Laat ons bidden voor de slachtoffers en alle mensen die lijden als gevolg van de hevige aardbeving," zei hij.

China heeft hulp aangeboden gekregen van landen, waaronder Japan, waarmee hij verwikkeld is in een territoriaal geschil over de eilandengroep in de Oost-Chinese Zee. Beijing zegt dat overzeese hulp voorlopig niet nodig was, maar als daar verandering in komt hij in contact zou treden met Tokyo.

Tientallen overlevenden zijn uit het puin getrokken. De dorpen die in de bergen liggen, waar boeren rijst, groenten en maïs verbouwen op terrasvormige percelen, zijn het hardst getroffen. De levering van hulpgoederen wordt bemoeilijkt door de wegen die zijn geblokkeerd door puin.

Ambulances, brandweerwagens en militaire vrachtauto’s met hoog opgestapelde voorraden zitten in lange rijen te wachten langs de geblokkeerde wegen in de provincie. Reddingswerkers moesten dynamiet gebruiken voor rotsblokken die over sommige wegen waren gevallen, de regen in de nacht heeft de reddingswerkzaamheden vertraagd.

Tienduizenden mensen hebben de nacht doorgebracht in tenten of auto's, ze waren niet in staat om naar huis terug te keren of te bang om terug te gaan vanwege de naschokken. De provincie Sichuan werd vijf jaar geleden verwoest door een enorme aardbeving. Tienduizenden mensen werden gedood en vijf miljoen verloren hun huis. Veel van de ingestorte gebouwen waren scholen en kinderdagverblijven, wat heeft geleid tot veel kritiek over het beleid van de lokale overheid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May