Paraguay houdt beslissende presidentsverkiezingen
21 Apr 2013, 11:00
foto
De belangrijkste presidentskandidaten van Paraguay, Efrain Alegre (links) en Horacio Cartes (rechts).


Kiezers in Paraguay gaan vandaag naar de stembus om een president te kiezen. De verkiezingen worden gezien als de sleutel tot herstel van de democratie in het land.

Horacio Cartes, van de conservatieve Colorado Partij, en de centrum-rechtse Efrain Alegre van de Liberale Partij worden gezien als koplopers van de 10 kandidaten.

De geloofwaardigheid in het land in de regio heeft ingeboet na de afzetting van president Fernando Lugo, vorig jaar. De Zuid-Amerikaanse handelsblokken Unasur en Mercosur schorsten daarop beiden Paraguay. “Een breuk in de democratische orde,” klonk de reden.

Bij een landontruiming vorig jaar juni kwamen elf boeren en zes politieagenten om het leven. Het incident leidde tot een landelijk protest en de oppositie verklaarde president Lugo verantwoordelijk. De voormalige rooms-katholieke bisschop, Lugo, werd afgezet en in minder dan 48 uur vervangen door vicepresident Federico Franco van de Liberale Partij. Daarop riepen de buurlanden hun diplomaten uit Paraguay terug door wat zei noemden een “congres coup.”

Vitaal probleem
De stemlokalen die vanmorgen vroeg zijn opengegaan, zullen tegen vier uur ’s middags plaatselijke tijd hun deuren sluiten. De voorlopige resultaten worden vijf uur na de sluiting van de stemlokalen verwacht.

Het land kiest een nieuwe president en vicepresident, 45 senatoren, 80 leden van het Lagerhuis en 17 gouverneurs. De stembusgang wordt nauwlettend gevolgd door internationale organisaties.

Meer dan 500 waarnemers van Unasur, de Europese Unie en de Organisatie van Amerikaanse Staten zijn volgens de kiesautoriteiten aanwezig. "De wereld zal zien dat Paraguay een land is dat zijn autoriteiten democratisch kiest en een groot probleem voor de mensen - het opnieuw toetreden tot de internationale instanties - oplost," zei de Uruguayaanse premier Daniel Pena, die optreedt als waarnemer voor het Mercosur-parlement.

Iets meer dan 3,5 miljoen van de 6,6 miljoen burgers zijn kiesgerechtigd. De president wordt voor vijf jaar gekozen. Paraguay is één van de armste landen van Zuid-Amerika, met een economie die sterk afhankelijk is van de export van landbouwproducten. Het kampt met langdurige corruptie problemen. Het BBP kromp vorig jaar met 0,5 procent, hoewel de voorspellingen spreken van een dubbelcijferige groei voor 2013.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May