IDCS-directeur hoopt op snelle overdracht staatsbedrijven
20 Apr 2013, 20:00
foto
President Desi Bouterse en Winston Caldeira (midden) directeur van de IDCS.


Directeur Winston Caldeira van ‘Investment and Development Corporation Suriname NV ‘ hoopt dat de regering er snel toe overgaat verlieslatende staatsbedrijven aan hem over te dragen. Samen met het overnemen van enkele concessies, landbouwarealen van staat, denkt Caldeira dat IDCS, nu een jaar na de oprichting volop aan de slag kan gaan.

Overigens heeft IDCS de dringende behoefte om met de geplande activiteiten, zoals het aantrekken van investeerders, zich te staande te houden en te voorzien in zijn eigen financiële behoeften. Caldeira zei dit vandaag bij de officiële ingebruikname van het IDCS-kantoor op de hoek van de Lachmonstraat en de Brokopondolaan. Tegelijkertijd werd ook het eenjarige bestaan van het agentschap, zoals Caldeira het IDCS noemt, gevierd.

Bijzondere taakomschrijving
Eregast was president Desi Bouterse. Hij heeft in zijn toespraak benadrukt dat het IDCS een bijzondere taakomschrijving heeft die terug is te vinden in het beleid van de regering. Bouterse die voor de duidelijkheid hierbij bleef stilstaan zei dat die taak voornamelijk is om investeringsgroei vanuit de private sector te bevorderen. De overwegingen voor deze taakstelling, is de motivatie van het overheidsprogramma om te investeren al dan niet in samenwerking met de private sector.

De IDCS kan hieraan ondersteuning geven en adviserend opereren. Ook kan het de behoefte van de private sector aandragen. Bouterse noemde onder andere overheidsinvesteringen in de woningbouw en de utiliteitsmogelijkheden. Dit kan door zachte leningen te geven. Een belangrijke taak is weggelegd voor het IDCS bij het rationaliseren van verlieslatende staatsbedrijven, waarbij met het inbrengen van het staatsbezit aandelen worden verkregen.

Diversificatie
Volgens Bouterse heeft het uitgeven van gronden en concessies aan particulieren niet de gewenst ontwikkelingsgroei met zich meegebracht. Voor het IDCS en andere instanties is er veel werk en een duidelijke rol te vervullen in het plan van de regering hoe bij te dragen aan de economische ontwikkeling van Suriname. Die groei moet zorgen voor het diversifiëren van de economie en ook zorgen voor het scheppen van werkgelegenheid. Uiteindelijk moet er een herverdeling plaatsvinden van het nationaal inkomen. De gediversifieerde groei moet volgens het staatshoofd liggen in de lijn van een duurzame ontwikkeling van verschillende sectoren.

Bouterse gaf de verzekering dat de regering er alles aan zal doen dat het wettelijke en institutioneel kader voor het investeringsklimaat zal worden verbeterd. Hiermee is al een begin gemaakt door de investeringswet aan te passen en te verbeteren. Ook in de financiële sector vinden er hervormingen plaats. “Het is goed dat we ook alle leidinggevende van de investeringsministeries, staatsinstellingen en de private sector oproepen om ten behoeve van het bevorderen van de investeringen en de ontwikkeling van Suriname de werkrelatie met elkaar en met IDCS te verstevigen”, stelde Bouterse.
Caldeira zegt dat er investeerders genoeg zijn, zeker in het buitenland. Hij vroeg zijn gehoor het ICDS de kans te geven uit te groeien tot een sterk en zelfstandig agentschap. Bouterse zei tegen hem en het IDCS team dat het hier gaat om een nieuwe conceptie. Hij heeft intussen ervaren dat dit soort nieuwe concepties eerst geaccepteerd worden nadat er een mindshift heeft plaatsgevonden bij mensen. Pas dan begrijpen ze waar het om gaat. “Maar we gaan ervoor”, zei de president.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May