President kraakt dit weekend harde noten over financiën
20 Apr 2013, 02:00
foto


President Desi Bouterse is vrijdag teruggekeerd nadat hij een week lang in het binnenland was. Op Drietabiki kondigde het staatshoofd aan dat hij niet langer kon blijven. De stamleiding van de Aucaners vroeg hem om tot zaterdag nog de rouwaflegging van granman Gazon Matodja bij te wonen. De president gaf te kennen dat hij veel werk in Paramaribo heeft en terug moest keren. Een delegatie van De Nationale Assemblee is vrijdag aangekomen in Drietabiki om de rouwplechtigheden bij te wonen.

Bouterse zei voor vertrek aan journalisten op Drietabiki dat een van de zaken die hij gelijk zal aanpakken is de financiële situatie. Hij zal dit weekend nog om de tafel zitten met financiële autoriteiten en adviseurs om spijkers met koppen te slaan. De overheid heeft onvoldoende middelen op dit moment om diverse rekeningen te kunnen betalen. Sommige ministeries hebben grif geld uitgegeven. Minister Adelien Wijnerman van Financiën had haar collega's reeds te kennen gegeven om zich te houden aan de begrotingsdiscipline.

Aannemers ten einde raad
De Algemene Aannemers Vereniging (AAV) inventariseert de situatie dat diverse leden met reçu's rondlopen maar deze niet uitbetaald krijgen van de banken. Alleen bus- en boothouders hebben prioriteit. Enkele aannemers hebben aan Starnieuws gezegd dat zij het werk hebben geleverd. Ze moeten al voorschieten, maar wanneer de job opgeleverd is, dienen ze te worden betaald. Aannemers hebben te horen gekregen dat ze in juni of juli pas over hun geld kunnen beschikken. "Wij hebben ook werknemers in dienst en moeten onze verplichtingen ook nakomen", zegt een aannemer. Hij heeft alarm geslagen bij de AAV, die zich buigt over de situatie.

Starnieuws verneemt dat het eerste kwartaal van het jaar meestal een probleem is met liquide middelen. Er zijn Fiso verhogingen uitbetaald. Verschillende bedrijven moeten dividend storten, dat gebeurt na het eerste kwartaal. Het is gebruikelijk dat in het eerste kwartaal de betaling niet vlot verloopt. Ook diverse diensten binnen ministeries kunnen niet beschikken over geld, waardoor projecten stagneren. Het ministerie van Openbare Werken verzekert de aannemers dat zij hun geld zullen ontvangen, maar er wordt wat geduld gevraagd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May