NH werkt aan lange termijn energiebeleid
20 Apr 2013, 04:00
foto
De deskundige van de ECLAC tijdens haar inleiding. Minister Jim Hok (links) luistert aandachtig. (Foto: Raoul Lith)


Het is nodig om een goed energiebeleid te hebben voor een lange periode, vindt het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Dertig vertegenwoordigers uit de sector zijn vrijdag voor de tweede keer bijeengekomen om zich te buigen over dit vraagstuk. Speciaal hiervoor is Elizabeth Emanuel van de Economic Commission for Latin America and the Caribbean (ECLAC) naar Suriname gekomen.

ECLAC, een orgaan van de Verenigde Naties, maakt zich sterk voor duurzame energie. In haar inleiding benadrukte Emanuel het belang van lange termijn beleid met daaraan gekoppeld de monitoring en evaluatie om tijdig te kunnen bijsturen. Ook gaf ze het nut aan van onderzoek naar nieuwe energiebronnen die betaalbaar, duurzaam en betrouwbaar zijn. De eendaagse bijeenkomst werd gehouden in hotel Marriott.

Emanuel komt tot de conclusie dat Suriname wel beschikt over een raamwerk voor duurzame energie ontwikkeling dat verder moet worden uitgewerkt. De ontwikkeling van Staatsolie op het gebied van nieuwe energiebronnen is in haar ogen prijzenswaardig. Na haar presentatie werd er een discussie gehouden die moet leiden tot een duurzaam energiebeleid voor het land.

Zon en wind
Minister Jim Hok van NH vindt dat met de inleiding een basis is gelegd om te komen tot een energiebeleid. “Waar wil je zijn in twintig jaar, hoe wil je dat het land eruit moet zien, hoe wil je dat het energiebeleid eruit ziet en hoe wil je dat realiseren?” Dit zijn voor Hok de belangrijkste vragen die beantwoord moeten worden. Zijn voorkeur gaat op langer termijn uit naar nieuwe betaalbare energiebronnen zoals de zon en wind.

Op korte termijn is het doel van de minister om energie voor eenieder beschikbaar te stellen, inbegrepen de districten en het binnenland. Dit hoopt hij binnen deze regeerperiode voor een groot deel af te hebben. “De beschikbare energie moet gelijke groei met de ontwikkeling van het land meemaken”. Staatsolie is bezig met de bouw van een centrale van 34 megawatt en de EBS moet 3 maal 21 megawatt thermisch bijbouwen.

Ivanildo Samon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May