Massale Argentijnse protestmars tegen regering
19 Apr 2013, 10:00
foto
Tienduizenden zijn de straat opgegaan in Argentinië om te protesteren tegen de overheid. (Foto: Reuters)


Tienduizenden mensen in Argentinië nemen deel aan protesten tegen de regering van president Cristina Fernandez de Kirchner. Reusachtige menigten marcheerden door de hoofdstad Buenos Aires. Ze riepen slogans, sloegen op potten en pannen en droegen spandoeken.

Het protest is aangewakkerd door een voorstel van de regering om de rechterlijke macht te hervormen. De mensen toonden echter ook hun onvrede over de hoge inflatie en criminaliteit. Vergelijkbare protesten zijn ook in andere steden in heel Argentinië gehouden.

Politisering rechterlijke macht
Het wetsvoorstel, waarover woensdag in het Congres moet worden gestemd, geeft kiezers de mogelijkheid om magistraten te kiezen die rechters benoemen en ontslaan. Hierdoor zou de rechterlijke macht volgens de oppositie en de meeste burgers die de straat opgingen, gevaarlijk worden gepolitiseerd.

Andere kwesties waar de demonstranten moeite hebben zijn hoge inflatie, criminaliteit en gepercipieerde corruptie. Dit zijn terugkerende problemen, zelfs voor degenen hun stem hebben uitgebracht op president Fernandez in 2011 voor een tweede termijn. Het gebrek aan daadkracht van de regering om deze problemen aan te pakken zal volgens analisten cruciaal zijn bij de parlementsverkiezingen later dit jaar. De overheid zal dan proberen haar meerderheid in beide kamers te behouden.

Reden tot bezorgdheid
De aanhangers van de oppositie hebben sociale netwerken gebruikt om de grootste demonstratie sinds november te mobiliseren. Tot zover heeft de Argentijnse regering geen commentaar gegeven.

President Fernandez is gisteren vertrokken om een top in Peru bij te wonen. Volgens analisten is er binnen de overheid reden tot bezorgdheid dat de kracht van de oppositie zal blijven toenemen wat cruciaal kan zijn voor de parlementsverkiezingen later dit jaar.

Het tweede termijn van Fernandez eindigt in 2015. Haar overleden echtgenoot, Nestor Kirchner, was president van Argentinië van 2003-2007. Zijn vrouw volgde hem op en won de herverkiezingen in 2011.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May