Rouwaflegging: Is feesten en treuren tegelijk
18 Apr 2013, 20:05
foto
Met het uitvoering van het ritueel 'fon kin', is het proces van rouwaflegging van de overleden koning Gazon Matodja van de Stam der Aucaners, in volle gang.


Fleurig geklede vrouwen met pangi's en de mannen met een lendendoek dansen en stampen rond een boot met suikerriet. Sinds vanmorgen wordt suikerrietsap uitgeperst als onderdeel van de afsluiting van de rouwperiode van wijlen koning Gazon Matodja van de stam der Aucaners.

Dit ritueel duurt de hele dag. Bij deze gelegenheid zijn naast president Desi Bouterse ook de ministers Edward Belfor (Justitie en Politie), Stanley Betterson (Regionale Ontwikkeling), Alice Amafo (Sociale Zaken & Volkhuisvesting) ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk, de parlementariërs Walter Bonjaski, Marinus Bee (ABOP) en Hugo Jabini (NDP) aanwezig.

Feesten en treuren

Vanmorgen vroeg zijn nog twee korjalen aangevoerd waarin het fijngestampte suikerriet wordt uitgeperst. Eerder was er reeds een boot uit het bos gehaald waarin de suikerriet fijn wordt gestampt. Basia Henk Bree (63) van Sangamasoesa zegt aan Starnieuws dat na het persen met de hand het sap wordt gekookt in twee grote potten. Bree legt uit dat nadien het gezeefde sap moet afkoelen. Dit wordt bij de rituelen van zaterdag bij 'Kee osu' aan eenieder verdeeld, na het uitvoeren van het voedsel- en plengoffer.

Kapitein Johan Djanie van Drietabiki vertelt dat het gebruik van suikerriet een traditioneel gegeven is. "Vroeger werd geen alcohol gebruikt, maar sap van suikerriet", zegt Djanie. De dignitaris merkt op dat het rouwafleggingsproces een kwestie is van feesten en treuren.

Weduwen
Richenel Libretto die zich ook in de menigte bevindt, vertelt dat vanaf zijn overlijden het ontzielde lichaam van de overleden koning is opgebaard in Gaanwan osu. Dit is een afgeschutte ruimte voor de weduwen van de overleden koning. Als gewezen districtscommissaris van Sipaliwini en stadsdistrict Paramaribo, heeft hij granman Matodja in zijn 40-jarige bestuursperiode sinds zijn beëdiging gekend.

"De twee weduwen vallen onder verantwoordelijkheid van de familie van de koning, die voor hun onderhoud moet zorg dragen", legt Libretto uit. Na de rouwaflegging worden de weduwen wederom onder verantwoordelijkheid gebracht van hun respectievelijke families.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May