Rouwafsluiting gestart met opening 'kee osu'
17 Apr 2013, 19:07
foto
De afleggers tijdens de rituelen van granman Gazon Matodja voor de opening van die 'kee osu'. (Foto: Isaak Poetisi)


De rituelen voor de rouwaflegging van de op 1 december 2011 overleden koning Gazon Matodja van de stam der Aucaners, zijn vanmiddag gestart met de opening van de 'kee osu'. Daarin vertoeven de twee vrouwen van het ingeslapen grootopperhoofd Matodja. Zij zullen tot zondag in de 'kee osu' verblijven.

Na het plengoffer verricht door de afleggers, werden warme vis en cassavebrood hieraan toegevoegd. De dertien flessen alcohol op een tafeltje vertegenwoordigen de dertien lo's van de Aucaners. Dit ritueel werd beëindigd met zes saluutschoten. Nadien mochten elk van de vijf afleggers een stukje cassavebrood en warme vis opeten.

Kapitein Johan Djanie zegt aan Starnieuws dat de vrouwen die in de 'kee osu' zijn, zondag een ritueel bad zullen nemen als officiële afsluiting van de rouwperiode.
Bij dit ritueel waren aanwezig ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk en de ministers Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling, Edward Belfort van Justitie en Politie, assembleeleden Walther Bonjasky en Marinus Bee (ABOP).

Hierna werd president Desi Bouterse opgehaald door de stamleiding en de ABOP-delegatie van zijn verblijfplaats voor een krutu met de bevolking, die nu nog gaande is.

Isaak Poetisi
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May